#11 - Life in freedom! Buy low-cost Index Funds!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

De Dow Jones index. De belangrijkste beurs en graadmeter van de wereldeconomie. 

De Amerikaanse beurs stijgt ondanks de hoge pieken en dalen met een gemiddelde van 5% per jaar. 

Deze grafiek toont het gemiddelde uitgekeerde dividend van de afgelopen 100 jaar. Wat betekent dit nu?

Je kunt er dus nagenoeg vanuit gaan dat de beurs altijd gemiddeld met 5% per jaar stijgt en dat het gemiddelde uitgekeerde dividend eveneens 5% per jaar is. Dit betekent dus een gemiddeld rendement van 10% als je belegt in alle aandelen van de Dow Jones.

Maar GuidoFox, hoe kun je dit bewerkstelligen? Ik heb de tijd helemaal niet om allemaal aandelen stuk voor stuk te kopen? Dit is al opgelost. Je kunt namelijk indexbeleggen.

Dit houdt in dat een fonds al de aandelen koopt die er te krijgen zijn op – bijvoorbeeld – de Amerikaanse beurs en jij al consument een gedeelte in dit fonds kan beleggen. 

Wat zijn nu precies de voordelen van indexbeleggen?

1) Je doet aan optimale risicospreiding, aangezien je in ontzettend veel bedrijven belegt. Mocht er één of meerdere bedrijven failliet gaan is dit dus geen ramp. 

2) Je investeert in de best renderende bedrijven van de markt. Stel je koopt een indexaandeel in de S&P 500 (Dow Jones). Dit betekent dat je automatisch belegt in de beste bedrijven van Amerika (eigenlijk heel de wereld: MC Donalds zit ook in China), aangezien je anders als bedrijf niet in deze index wordt opgenomen: Survival of the fittest.

3) De transactiekosten zijn laag, aangezien je niet individuele aandelen continu hoeft aan- en te verkopen. De gedachte van indexbeleggen is langer termijn gericht. De beheerskosten zijn eveneens laag. Indexbeleggen kan voor 0,5% per jaar, terwijl actief beleggen rond de 2% per jaar kost.

4) Risico’s met betrekking tot fluctuerende prijzen van aandelen worden door de diversificatie tegen elkaar weggefilterd. Het nettoresultaat is dan het gemiddelde jaarlijkse dividend van 5% en de gemiddelde jaarlijkse stijging van de aandelenindex met 5%.

5) Dure vermogensbeheerders presteren vaak niet beter dan de beurs:

‘De Nederlander Jenke ter Horst toonde in 1998 in een proefschrift aan dat drie van de vier beleggingsfondsen de index gedurende een jaar niet verslaan. Na tien jaar is dit zelfs opgelopen tot negen van de tien beleggingsfondsen.’

Bron: NRC Handelsblad, 16 maart 2002

6) Indexbeleggen is slapend rijk worden. Het neemt weinig tijd in beslag (aankoopproces, uitzoekwerk, verkoopproces, enz.) 

7) Indexbeleggen voor de langer termijn is stressvrij: je weet immers je rendement, het lage risico en je hoeft niet als een soort paranoïde figuur continu naar de indices te kijken.

Een aantal voorbeelden van low-cost indexfondsen. 

Belangrijk verspreid ook hier! Beleg in heel de wereld!

- Vanquard US 500 Stock Index Fund

- Vanquard Emerging Markets Index

- Vanquard European Stock Index Fund

- Vanquard Global Stock Index Fund

- Vanquard Japan Stock Index Fund

- Vanquard SRI Global Stock Fund

Warren buffet raadt Vanquard sterk aan.

- BNP AEX Index Fund

- ACTIAM Index Aandelenfonds Europa

- ACTIAM Index Aandelenfonds Pacific

- ACTIAM Index Aandelenfonds Wereld

- Pictet Europe Index Fund

- Think AEX ETF

- Think AMX ETF

- Db x-trackers MSCI World Index ETF

Een goed boek om te lezen wat gaat over indexbeleggen is dit boek: http://www.indexbeleggen.nl/home

Op naar een Life Time Income Fund!

Okey. Dit weten we nu. Maar nu even concreet. Stel je bent 20 jaar en je wilt over 40 jaar met je zestigste met pensioen. Je kan 500 euro netto per maand in een indexfonds steken (dit bedrag neemt uiteraard met de inflatie toe). Dus laten we zeggen dat je elke maand 20% van je salaris/inkomen investeert in een indexfonds.

We nemen dan de gouden formule van de compound interest:

A= PMT × (((1 + r/n)^nt - 1) / (r/n)) × (1+r/n)

A = the future value of the investment/loan, including interest 

P = the principal investment amount (the initial deposit or loan amount) 

PMT = the monthly payment r = the annual interest rate (decimal) 

n = the number of compounds per period (months, years, etc) 

t = the number of periods (months, years, etc) the money is invested or borrowed for

De uitkomst bij een gemiddeld dividendpercentage van 5 % is € € 761.039

Je besluit om het dividend na 40 jaar niet meer te herinvesteren in aandelen maar uit te laten betalen. Dit betekent dat je € 761.039 x 5% / 12 = €  3.171 per maand tot het oneindige kan uitgeven. Daarnaast kan je een gedeelte van het bedrag van € 761.039 gaan uitgeven door je aandelen te verkopen.

We vergeten één ding. De Amerikaanse aandelenbeurs stijgt gemiddeld ook 5% per jaar. Dit betekent dat de aandeelhouderswaarde van je aandelen die je continu de afgelopen veertig hebt aangekocht ook nog eens met 5% is gestegen, waardoor een bedrag van totaal € 2.797.304 vrijkomt. Dit rendeert dan met een gemiddeld dividendpercentage van 5% / 12 is € 11.655 per maand!   

Dus in totaal kun je voor € 11.655 per maand geld uitgeven zonder dat je aan je vermogen van €2.797.304 hoeft te komen. Chill he!

Greetz, 

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Teacher, Life Coach and Political Influencer 

www.GuidoFox.nl 

* Uiteraard ben ik niet verantwoordelijk voor eventuele financiële verliezen aan de zijde van de lezer.