#27 - De 5-urige werkdag en de Wet van Parkinson!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Vandaag wil ik het hebben over de 5-urige werkdag en de relatie met de wet van Parkinson! Zo'n dag is gewoon echt de toekomst!

Die laatste dag voor de vakantie!

Kan je het nog herinneren? Die ene dag voor de vakantie dat alles af moest?

Wat een heerlijk gevoel leverde het op dat alles daadwerkelijk afkwam. Die druk van je schouders en dat je heerlijk kon gaan genieten van je vakantie!

Wat zou het mooi zijn als je dit elke dag zou voelen! 

Het gevoel dat alles gelukt is binnen de tijd EN dat je altijd vakantie hebt! Een mooiere combinatie is er denk ik niet mogelijk!

5-urige werkdag, chillen en creatieve energie!

Weetje!

Ik werk elke dag maar 5 uur. 6 keer in de week. Totaal dus 30 uur. Ik heb een ouderwetse timer en klok alles. Ik ben zo productief als een ninja.

Om het uur neem ik 5 minuten pauze en dit betekent echt pauze! Geen social media of iets dergelijks. In alle rust uit het raam over de plas kijken en thee of koffie drinken.

Na 5 uur werken en tussendoor ergens een korte lunchpauze ga ik chillen! Sporten, sauna, met vrienden afspreken, wandelen langs het strand, mediteren, enzovoorts.

En weet je wat er gebeurt? 

Op deze momenten krijg ik de meest waanzinnige nieuwe frisse ideeën!

Ideeën waar je anders nooit op zou zijn gekomen!

Je creëert door chill-momenten in te lassen juist een oase aan creatieve energie-impulsen. En wat is momenteel belangrijk om veel geld te verdienen? Juist! 

Nieuwe verfrissende innovatieve ideeën. Daarmee ga je werkelijk cashen!

Creatieve energie komt dus vrij in geestelijke rust.

Fit, haarscherp en gefocust

Je bent in deze 5 uur ontzettend fit, haarscherp en zeer gefocust, waardoor je kans op fouten in je werk dusdanig afneemt. Dit scheelt weer controletijd voor jou of voor anderen.

Waar gaat het in de huidige maatschappij eigenlijk mis?

De Amsterdamse zuidas-junkie. Je kent haar of hem wel. Burn-out op zijn 35ste en geestelijk kapot. Opgebrand.

Wat zou het mooi zijn als we dit wisten te voorkomen. 

Dat we geestelijk gezonder personeel hadden en tegelijkertijd de arbeidsproductiviteit zou kunnen stijgen!

Van 6 x 16 uur naar Ford’s 5 x 8 uur en naar Aarstol’s 5 x 5 uur

Henry Ford brak al de lans om van een 6 x 16 uur naar een 5 x 8 werkweek te gaan en met succes.

De heer Ford bracht de beste werknemers voort, creëerde een succesvolle innovatieve cultuur en liet zijn bedrijf een marktaandeel van 61% in zeven jaar bereiken.

Het is vreemd dat de afgelopen honderd jaar de 5 x 8 werkweek niet is veranderd.

Zo denkt miljardair Carlos Slim dat drie dagen werken de toekomst is binnen een kenniseconomie en zijn anderen ervan overtuigd dat een 5-urige werkdag de productiviteit ten goede komt.

Zo ook ondernemer Stephan Aarstol. Hij breekt nu de lans voor een 5-urige werkdag.

Hij maakte met zijn onderneming 40 procent meer omzet in 30 procent minder tijd met de 5-uur durend werkdag. Hij is CEO van het Amerikaanse Tower Paddle Boards en besloot het een jaar uit te proberen.

Deze informatie is zo waardevol dat ik hem hieronder heb geciteerd:

 ‘We begonnen met de standaard 8-urige werkdag, net als de meeste bedrijven. Na een tijdje besloot ik mijn theorie over de 5-urige werkdag te gaan testen. Het verkorten van de werkdag voelde als een natural fit, gezien de outdoor lifestyle die we als bedrijf promoten. Op 1 juni 2015 initieerde ik een test van drie maanden. Letterlijk iedereen binnen het bedrijf begon met werken om acht uur in de ochtend tot één uur in de middag. Nu, ruim een jaar later, hebben we besloten om het zo te houden.
Toen we de pilot startten, vertelde ik mijn personeel dat ik hen graag twee dingen wilde geven. Allereerst kregen ze een deel van hun leven terug door elke dag vanaf één uur de deur uit te kunnen lopen, zolang ze in de aanwezige uren maar zeer productief bleken. Ten tweede wilde ik hen beter betalen om hen extra te stimuleren, dus verdeelde ik 5 procent van de winst over elke werknemer.
Het resultaat kun je met gemak uitzonderlijk noemen. Zo zijn we genoemd in de Inc. 5000 List van Amerika’s snelst groeiende bedrijven (nummer #239). Dit jaar heeft ons team van tien man in totaal $9 miljoen dollar omzet gedraaid.’ Dat dus allemaal met een 5-urige werkdag.
De realiteit is dat we geen enkele klap hebben gekregen. Onze winst over 2015 is met 40 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Sterker nog: al onze cijfers stegen. Wanneer ik mensen vertel dat mijn team slechts 5 uur per dag werkt, krijg ik standaard de reactie: ‘Leuk, maar dat zou voor ons niet werken’. De 9-5 werkdag zit er zo diep ingebakken, dat het lastig is om je voor te stellen dat het ook anders kan.
Geloof mij: de keuze om mijn bedrijf naar een 25-urige werkweek te verhuizen was een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb gemaakt. Mijn werknemers zijn daarentegen gelukkiger, productiever en een betere investering voor het bedrijf. Sinds de switch krijgen we aan de lopende band open sollicitaties van extreem productieve mensen die bij andere bedrijven zes keer zoveel verdienen, maar toch hier aan de slag willen.
Het feit dat je acht uur achter een bureau zit, betekent niet dat je acht uur werkt. Zelfs de beste werknemers kunnen uiteindelijk maar twee tot drie uur écht werken. Een 5-urige werkdag is veel beter passend bij de concentratie die we per dag kunnen opbrengen om echt productief te zijn.
Onderzoek wijst uit dat gelukkigere werknemers ook productiever zijn, en dat is logisch: als je meer tijd hebt om te doen wat je het liefste doet, om je relaties te onderhouden, te sporten, noem het maar op, dan krijg je emotioneel en fysiek meer energie om te presteren op je werk.
In het boek Scarcity: Why Having Too Little Means So Much' laten schrijvers Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir zien dat minder tijd ervoor zorgt dat je de dingen die je moet doen ook efficiënter gaat doen. Door een 5-urige werkdag wordt je geforceerd om je prioriteiten goed te stellen en uit te voeren.'[1]

Wat een gaaf verhaal he!

Ook directeur Lasse Rheingans (37) heeft afgelopen oktober 2017 besloten een 25-urige werkweek in te voeren.

Ik citeer:

‘Gedurende een normale kantoordag wordt er veel tijd verspild. Als je planmatig en efficiënt werkt, is het ook mogelijk je taken te voltooien in vijf uur.
Werken onder het motto ‘kort maar krachtig’ heeft ook nog andere voordelen. ’s Middags hebben werknemers nu tijd voor hun familie, of voor een sport of hobby. Dat vermindert stress en zorgt ervoor dat er tijdens het werk minder fouten gemaakt worden uit slordigheid. En in je vrije tijd krijg je ook vaak nieuwe ideeën.’[2]

Wet van Parkinson

Waar gaat het nou eigenlijk mis in de theorie?

Dit heeft te maken met de wet van Parkinson.

De wet van Parkinson stelt dat het werk van een taak uitdijt naar de beschikbare tijd om een taak te realiseren:

Cyril Northcote Parkinson formuleerde deze op waarneming gebaseerde wet in zijn boek Parkinson's Law: The Pursuit of Progress (London, John Murray, 1958).

Een ander fenomeen is dat werknemers - een meer beperktere groep - eerst het werk uitstellen en dan pas aan de slag gaan. Voor deze mensen is tijdsdruk dus essentieel om te kunnen presteren, waardoor de 5-urige werkdag voor deze werknemers juist zeer veel kan betekenen.

Met de 5-urige werkdag wordt je dus razend efficiënt! Je bent haarscherp en je smeert geen werk meer uit! Ook blijkt uit de voorbeelden dat er financieel geen nadelen zijn te ondervinden maar juist voordelen!

Ik zou zeggen: invoeren!

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Teacher, Life Coach and Political Influencer 

www.GuidoFox.nl

[1] Bron: https://www.manners.nl/ceo-5-u...

[2] Bron: https://www.ad.nl/ad-werkt/bij...