#209 - Omgaan met Problemen: Ben Bewust van de 6 Verschillende Coping-Stijlen!

Een Burn-Out, Een Bore-Out, Hevige Stress, Relatie- en/of Werkproblemen, Onzekerheid, Depressies & Etc.: iedereen heeft wel last van levensproblemen.

Een interessant fenomeen is het gebruik van de 6 Verschillende Coping-stijlen, oftewel: welke (destructieve) strategie kies jij (onbewust) om deze problemen op te lossen/het hoofd te bieden?

1. Actief Aanpakken (constructief)

Je gaat bij deze coping-stijl zeer rationeel te werk: wat zijn de verschillende mogelijkheden om oplossingen te vinden: boeken/artikelen en/of coaching/advies (hoog niveau van expertise)!

Bij deze stijl hoort ook anticiperen op: je gaat vooraf al aan de slag om zo goed mogelijk voorbereid te zijn (op bijvoorbeeld je toekomstige baan door alvast je in te lezen in de materie).

Deze stijl is de enige constructieve.

2. Emotiegericht (destructief)

Deze coping-stijl is vaak voorkomend: je gaat je problemen – uitvoerig en emotioneel – delen met je sociale omgeving.

En vervolgens ontstaat er een drama-cirkel: de sociale omgeving houdt deze drama in stand door telkens weer te vragen hoe het met je gaat.

Deze stijl kan spanning opleveren bij de sociale omgeving en die zullen wellicht langzaam afscheid van je kunnen nemen.

Het is een tijdelijke constructieve stijl, aangezien je emoties even worden geventileerd. Voor de lange termijn is deze stijl echter niet constructief: liever alleen delen met een therapeut/coach.

3. Vermijden (het wegdrukken) (destructief)

Je zoekt stelselmatig afleiding (entertainment) (bijvoorbeeld door (meermaals) een attractiepark te bezoeken).

Maar de problematiek blijft en je doet alsof deze niet bestaat. Je leeft in de ontkenning, voor je omgeving en voor jezelf.

Je bent ook heel goed om de problematiek stil te houden voor de sociale omgeving en het uitstellen van hulp & ondersteuning laat je op de beloop toe.

Je trekt je sociaal terug, je zondert je af en je denkt dat je het allemaal zelf wel kan redden. Diegene kan zich terugtrekken in computergames, excessief tv kijken/lezen, zijn eigen fantasiewereld, dagdromen of ander solitair werk/bezigheden om zo uit de realiteit te kunnen ontsnappen.

Het vermijden/wegdrukken kan ook voorkomen door obsessief te gaan winkelen, gokken, met seks bezig te zijn of andere verslavende prikkelende activiteiten. Deze ontwikkeling kan zich ook verder gaan uiten in verslavingen: alcohol, drug & vraatzucht.

Het kan ook voorkomen dat stressvolle gebeurtenissen (zoals het zoeken naar oplossingen) helemaal niet worden ondernomen, aangezien men er niet aan begint vanwege faalangstgevoelens (ik laat me niet coachen, omdat ik toch de adviezen niet kan opvolgen - ik voel me daar niet goed genoeg voor).

4. Geruststellende gedachten (destructief)

Deze coping-stijl komt vaak voor: Bagatelliseren & Rationaliseren.

Je doet alsof het probleem niet zoveel voorstelt en dat anderen het veel slechter hebben dan jijzelf en dat het vanzelf wel weer goed zal komen. Je kunt ook de strategie hebben om met heel veel sarcasme en zogenaamde humor naar de - voor je ‘luchtige’ - problematiek te kijken en het zo wegwuiven voor jezelf.

Het overmatig rationaliseren van de problematiek komt ook vaak voor: het constant piekeren erover en er zo niet los van kunnen komen. Zo kom je juist niet tot de oplossing en is het alleen maar een strategie om uit de realiteit (hier & nu) te blijven (mind-trick).

5. Overcompensatie (destructief)

Deze coping-stijl komt voor op het moment dat je de problemen niet aanpakt, maar overdreven aan de sociale omgeving laat zien dat het ‘allemaal zo ontzettend goed met je gaat’.

Superioriteitscomplex (status- + erkennings- (indruk maken) + aandachtgericht) kan zo ontstaan om maar niet naar de onderliggende problematiek te hoeven kijken.

Manipulatie & Sabotage kan een rol spelen bij deze coping-stijl: om de boel voor de omgeving hoog te kunnen houden en zo niet door de mand te hoeven vallen.

Aanval is de beste verdediging kan ook van toepassing zijn bij deze coping-stijl (tegenover de sociale omgeving).

6. Passiviteit (destructief)

Je kruipt bij deze coping-stijl in een hele afhankelijke, meegaande, onderdanige, vastklampende, pleasende, conflict-vermijdende rol.

Daarbij geef je jezelf de schuld van de problematiek, pieker je veel en twijfel je aan jezelf (minderwaardigheidscomplex + faalangst).

Je voelt je in deze stijl vaak heel machteloos en daardoor kan dit betekenen dat je niets meer onderneemt en jezelf volledig terugtrekt uit het (sociale) leven. Zo kan je ook - heerlijk veilig - niet emotioneel geraakt worden.

Het beste is om zo snel mogelijk – en ook beter voorkomen dan genezen – professionele coaching in te schakelen om problematiek alvast te kunnen tackelen en/of snel te kunnen handelen/schakelen voor een goed vervolg van je leven!

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

mr. dr. drs. G.G. Vos

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl