#195 - Seksuele intimidatie op de werkvloer! Hoe ermee om te gaan!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Seksuele intimidatie begint (meestal) altijd in kleine stapjes: een flirterige opmerking, een hand op de schouder en langzaam gaat het van kwaad tot erger.

Waar stel je als vrouw de grens?

Jij als vrouw hebt een uitermate groot gevoelsleven en ook inlevingsvermogen: zo ben jij in staat om goed vooruit te kunnen voelen wat er zou kunnen gaan gebeuren. Je mag hierop vertrouwen. Ook hier geldt een oude wijsheid: beter voorkomen dan genezen.

Ga als je grensoverschrijdend gedrag voelt aankomen – en de stapjes steeds dichterbij komen – alvast in gesprek met een vertrouwenspersoon en/of bedrijfsarts om zo goed voorbereid te zijn op gedegen ingrijpen mocht de fatale stap zich gaan voordoen: een goed voorbereid mens telt voor twee.

De eerste melding is ook zo al gedaan en de tweede stap naar de vertrouwenspersoon en/of bedrijfsarts is eenvoudiger te maken (drempel is lager).

Een optie is om alvast verbaal te gaan de-escaleren (juridisch: kenbaar maken / potentiële dader had kunnen weten): ‘he sorry, maar ik vind deze flirterige opmerking niet zo prettig’.

Je hoeft je voor deze opmerking zeker niet te schamen. En zo zet je jezelf juist in je kracht.

En bijvoorbeeld: ‘he sorry, maar ik vind deze hand niet zo prettig hier’

Oefen deze zinnen alvast uit je hoofd en hardop serieus voor de spiegel: zo ben jij goed voorbereid mochten de kleine stapjes zich verder gaan opbouwen.

Van elke stap (een opmerking of een handtastelijkheid), die je verbaal pareert, maak je weer melding van: zo wordt er alvast een dossier van de potentiële dader opgebouwd.

Op het moment dat er daadwerkelijk sprake is van een grensoverschrijdende gedraging (hand op de borst of bips / ongevraagd zoenen) dan ga je schreeuwen en maak je je groot en zeg je stop debiel, zo hard als je kunt (natuurreactie!). Heel het bedrijf en de sociale omgeving moet het kunnen horen! Voorkom dus ook het fenomeen angstfreezing

Oefen dit vooral ook hardop in de spiegel!

1) De dader schrikt en staat zo voor paal en laat het wel uit zijn hoofd om het nog een keer te proberen en 

2) het dossier is al opgebouwd, zodat de autoriteiten ervan afweten en zo door kan worden gehandeld. Het dossier kan eenvoudig worden overgedragen aan de justitiële instellingen.

Wees ook vooral niet bang om je baan of promotie te verliezen. Er komt vast wel weer iets moois ergens anders. In deze omgeving wil je gewoon niet meer zijn, zeker met zo'n sfeer/persoon in de buurt.

En oohjaa:  zoek een goede Life Coach na het voorgevallen voor het geestelijke herstel ;) 

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

mr. dr. drs. G.G. Vos

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl