#217 - De VIJF liefdestalen van Relatietherapeut Gary Chapman! Welke van deze liefdestalen spreek jij?

In de liefde, in relaties, in ontmoetingen: ieder mens geeft op een andere wijze uiting aan de liefde. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de vijf liefdestalen, omdat het weleens zou kunnen zijn dat een persoon heel veel liefde geeft maar de ander dit niet zo ziet (miscommunicatie & -waardering) – en zo eveneens (meer) behoefte kan hebben aan een andere liefdestaal – en in het uiterste geval een andere partnerkeuze.

Op het moment dat een partner weet welke liefdestaal de ander spreekt (enige overlap), kan men op een dieper (non-verbaal) niveau met elkaar communiceren en zo de uitwisseling van liefdesstromen vloeiend laten verlopen.

De VIJF talen der liefde!

1. Words of Affirmation

Een persoon die deze liefdestaal spreekt/in zich herbergt geeft enorm veel om verbale uitdrukkingen: complimenten, aanmoedigingen, waarderingen en diegene luistert heel aandacht. Tegelijkertijd kan diegene beledigingen of kritiek/feedback zien als een heuse doodsverklaring van de liefde (gevoeligheid).

Een partner van een persoon die deze liefdestaal spreekt doet er verstandig aan om vaak bemoedigende woorden te delen en complimenten te geven (echte) en soms iets leuks op papier achter te laten op de keukentafel.

2. Physical Touch

Een persoon die deze taal spreekt houdt enorm van knuffelen en geeft het liefst de hele dag warmte & hugs aan de partner van wie diegene houdt. Een lichamelijke afwijzing (als de ander geen zin heeft in intimiteit) kan dan ook worden gezien als een afwijzing van de liefde: het lichaam is hier de taal van de liefde.

Een partner van iemand die deze taal spreekt doet er goed aan om mee te gaan in de lichamelijke toenadering (inlevingsvermogen) (handen vasthouden, zoenen, hugs, etc.) en intimiteit als iets belangrijkst te beschouwen binnen de relatie – en er dus ook tijd voor in te ruimen!

3. Receiving Gifts

Een persoon die deze taal spreekt kan niet wachten tot het volgende cadeau binnen is: diegene ziet liefde door de moeite/inspanning die de ander steekt om iets tastbaars te kunnen geven. Meer kleine giften zijn beter dan één grote gift - om zo de liefdestank te kunnen vullen.

4. Quality Time

Een persoon die deze taal spreekt houdt er enorm van dat diegene uitgebreid en ongestoord met alle aandacht van zijn partner (1-1) zijn of haar verhaal kan doen. Quality Time is tijd om echt naar elkaar te kunnen luisteren. Passende bijkomstigheden die dit kunnen bevorderen: weekendjes weg met elkaar met lange boswandelingen + spa resorts bezoeken. Zo heb je echt even tijd voor elkaar!

5. Acts of Service

Een persoon die deze taal spreekt denkt in hulpvaardigheid: kan mijn partner iets doen in het huishouden (vaatwasser in- en uitruimen, de was doen, de auto schoonmaken, stofzuigen, etc.). Deze hulpvaardigheid – het bijspringen/’we doen het samen-gevoel’/de ander zo ontzien – wordt gezien als een uiting van liefde. Deze persoon kan zich enorm geraakt voelen als een partner lui is en/of zijn of haar afspraken niet nakomt: doe dit dus als partner dan ook niet!

Greetz,

GuidoFox PhD – Evolve your Life!

mr. dr. drs. G.G. Vos

Spiritual Life Coach (Certified)

www.GuidoFox.nl