#252 - De Ziekmakende Toxische Angstcultuur op de werkvloer: Wat kun je doen als werknemer?

Hi GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Schreeuwen, Vernederen, Woedeaanvallen, Kleineren, Negeren (isoleren van mensen), Intimidatie, Pesten, Afsnauwen, Druk Uitoefenen, Emotionele Chantage oftewel structureel grensoverschrijdend gedrag. Waar macht is, komt helaas ook vaak machtsmisbruik tot stand.

De meeste leidinggevenden zijn niet instaat om kalmte & rust te kunnen bewaren om zo bepaalde druk- en stressfactoren de baas te kunnen zijn en reageren het af op de omgeving. Daarbij heeft de mens achter de leidinggevende vaak geen spiegel gekregen en heeft zo geen idee hoe zijn gedrag ‘neervalt’ bij de desbetreffende werknemers. Macht maakt helaas dus ook blind.

De leidinggevende heeft in de tijd alleen maar ‘jaknikkers’ om zich heen verzameld en krijgt zo onvoldoende tegenwichten uit zijn directe omgeving om zijn gedrag te kunnen corrigeren. Werknemers/slachtoffers kunnen zo vrij lang klachten overhouden aan het ziekmakende gedrag van de leidinggevende (o.a. posttraumatische stressstoornis (ptss) of andere angststoornissen).

Wat kun je doen als werknemer om deze vernederende situaties te ondervangen en het gedrag zienbaar in de organisatie(cultuur) te veranderen?

A) Kaart het officieel en tijdig aan!

Dit is een grote en moedige stap, maar je zult hem zelf moeten nemen: ga het gesprek aan met je leidinggevende over het geconstateerde gedrag en als dat geen effect heeft zoek het hoger op. Je kunt ook gebruikmaken van de briefvorm. De strategie is hier: officieel een melding doen, zodat de klacht zo ook serieus kan worden behandeld. En wees op tijd, zodat je later sterker staat in een eventuele juridische procedure (het-tijdig-melden-principe).

Wees niet bang om je baan te verliezen, er komt altijd wel ergens anders een plekje voor je vrij. Je gezondheid staat namelijk altijd op één. De meeste slachtoffers van machtsmisbruik blijven bij roddels/geruchten hangen, maar nemen – helaas – niet de stap naar officiële kenbaarmaking. De leidinggevende verkrijgt zo geen spiegel en kan dus ook niet ‘wakker worden geschud’.

B) Neem gewoon ontslag!

De meeste mensen gaan mee met het zogenaamde ‘goedkeurend oogluikend groepsgedrag’, terwijl dit gedrag gewoon totaal onacceptabel is. Durf dan ook de stap te nemen naar ontslag. Als je je ergens niet goed voelt, stel je een grens. Je tijd en energie zijn heel waardevol in dit leven en dus ook de tijd dat je aan het werk besteedt. Heb daarom zelfvertrouwen en zelfwaardering genoeg om dit te kunnen beseffen en zo actie te kunnen ondernemen. De tijd die je aan deze verziekte sfeer besteedt, had je ergens anders veel beter kunnen inzetten!

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl