#314 - De Toxische Persoonlijkheid: Zo Herken je Hem of Haar!

Hi GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest ;)

Vandaag wil ik het graag hebben over de Toxische Persoonlijkheid: een giftig persoon waarbij je eigenlijk niet wilt zijn, maar toch bij blijft en/of die je helemaal energetisch leegzuigt

Ik schreef eerder de volgende artikelen over toxiciteit: 

1. De Toxische Relatie! Zit jij erin? De 22 kenmerken van een Toxische Relatie!

2. Toxische Stress: Wat is dat?

3. De Ziekmakende Toxische Angstcultuur op de werkvloer: Wat kun je doen als werknemer?

4. The Toxic Organization: How to Survive? (English)

5. Debunking Toxic Masculinity! (English)

Een Toxische Persoonlijkheid heeft meestal de volgende kenmerken:

1. Macht

Een Toxisch Persoon houdt van Macht en wil graag iedereen in zijn buurt onder controle houden. Dit gedrag kan gepaard gaan met venijnige en denigrerende opmerkingen (manipuleren) om je onder controle te kunnen houden (onzeker maken / naar beneden halen / gunt geen succes) en zo hun machtspositie te bevestigen tegenover je en de groep.

2. Status & Aanzien

Een Toxisch Persoon zal er alles aan doen / ten koste van alles (weinig empathie + nooit excuses) zijn Status & Aanzien te behouden en tentoon te spreiden. Intelligentere en/of fysiek sterkere mensen met al dan niet meer vermogen worden in zijn nabijheid niet getolereerd of weggespeeld. Zijn ego kan dit vaak niet aan en wordt tegen alle schijn ‘opgeboost’ (compensatie minderwaardigheidscomplex). Bij vrouwen speelt hier uiterlijk, vriendinnen (bij de groep horen) en onderlinge jaloezie meer een rol. 

3. Pesten

Een Toxisch Persoon is razend goed in Pesten (vrouwen meer roddelen) en het – zojuist al aangehaald – maken van destructieve opmerkingen waarbij de meelopers worden gebruikt om aan de wensen van de Toxische Persoon te voldoen (egocentrische motieven). Deze meelopers zijn ook bang om gepest of buitengesloten te worden (buiten de groep te vallen), waardoor ze vanuit angst en niet uit vrijheid handelen.

4. Verslaafd

Een Toxisch Persoon is vaak Verslaafd aan aandacht, drugs en/of alcohol/tabak. De druk om te zijn wie hij of zij is, is voor diegene zo hoog - waardoor verslavingen zo de druk (tijdig) kunnen kanaliseren.

5. Seksueel Ongenoegen

In 70% van de gevallen van psychische afwijkingen en destructief gedrag is Seksuele Tekortkomingen de oorzaak (Osho). Een Toxisch Persoon is op zoek naar, maar heeft niet de capaciteiten of het lef om een vrouw te benaderen. Indien de toxische persoon een vrouw is, durft ze de verbinding niet aan uit angst voor latere afwijzingen. Deze verdrukkingen kroppen zich op en uiten zich in het toxische gedrag.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl