#125 - Charismatisch Leiderschap: Hoe verkrijg jij het?

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Het hebben van charisma blijkt één van de belangrijkste eigenschappen te zijn voor een leider. Tegelijkertijd blijkt charisma ook iets ongrijpbaars te hebben – iets bovennatuurlijks – iets uitzonderlijks.

Waarom heeft diegene charisma en ik niet?

Is het aangeboren of aangeleerd?

Kan ik het verkrijgen van charisma aanleren?

Charisma is niets anders dan spirituele aantrekkingskracht en dat werkt weer door naar seksuele aantrekkingskracht. Leiders met charisma worden ook vaak seksueel interessant gevonden.

Charisma is voor een deel genetisch overdraagbaar, maar je kan het ook zeker aanleren. Je kan daadwerkelijk aan je ‘charisma’ werken!

Hoe dan?

1) Meditatie

Dit is de eerste belangrijkste stap om te gaan stijgen op de ‘charismaladder’. 

Meditatie maakt je rustig en beheerst en dat straal je uit. Daarbij neemt je innerlijk geluk drastisch toe en dat straal je ook weer uit. Bovendien krijg je een hele mooie rechte zelfverzekerde ‘rughouding’ en dat straal je eveneens weer uit.

Charisma is dus ook de wijze van uitstraling die je hebt!

2) Aanraken, zoenen en omhelzen

Charismatische leiders omhelzen, zoenen en raken vaak mensen aan: even op de schouder en een ‘hug’ bij de eerste ontmoeting of bij het afscheid. Door veel mensen aan te raken warmt het energieveld van de charismatische leider op en dit zorgt weer voor aantrekkingskracht naar de omgeving toe.

3) Leren spreken in het openbaar

Leren presenteren en verbaal sterker worden: de ene is meer fysiek van aard en de ander is meer verbaal. De fysieke uitstraling is het belangrijkste om charisma te verkrijgen: een rustig bovenlijf met kalme armbewegingen zijn essentieel voor het verkrijgen van charisma. Beheersing is ook hier weer belangrijk.

Spreken in het openbaar is puur oefening: alles door oefening. Op het moment dat je veelvuldig spreekt in het openbaar neem je alle energie van het publiek in je energieveld op – en dit zorgt weer voor charisma: een opbouwend effect.

4) De stem

Een heel belangrijk aspect van charisma is een warme en kalme stem, maar die niet monotoon wordt. Variatie in volume en lichtjes in toonhoogte zijn essentieel voor succesvol charismatisch leiderschap.

5) Elk individu aandacht geven

Een ander kenmerk van een charismatische leider is dat hij tijdens presentaties contact kan zoeken met elk individu in de zaal, maar ook op de werkvloer veelvuldig één-op-één met mensen een gesprek kan aangaan. Een charismatische leider neemt de tijd voor mensen en geeft hen zo de nodige aandacht. Een affectieve binding met de werknemers of zijn volgelingen is essentieel voor zijn succes.

De zuiverste vorm van charisma is diegene die de hoogste graad van zelfrealisatie heeft bereikt: Spirituele Verlichting – dat een Consciousness Level heeft van 1000 CL – het meest krachtige en warme energieveld dat er is.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl