#95 - Covey en de Cirkel van Invloed! Op naar proactief invloedrijk leiderschap!

Covey en de Cirkel van Invloed! Op naar proactief invloedrijk leiderschap!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Hoe kunnen we onze invloed als leider in een organisatie meer vergroten en kwalitatiever en met meer energie effectueren?

Het volgende stappenplan van Covey is leidend voor dit artikel:

1. Breng scheiding aan tussen zaken waarbij geen ‘geestelijke betrokkenheid’ is en zaken die wel liggen binnen de ‘cirkel van geestelijke betrokkenheid’

Dit is het startpunt van het stappenplan.

Bij welke zaken ben je wel geestelijk / emotioneel / mentaal betrokken en welke zaken niet?

Deze stap is relatief eenvoudig gemaakt:

Is dat het nationaal oplopende begrotingstekort? Het coronavirus? Je eigen geestelijke of lichamelijke gezondheid? De problemen op je werk? Of de problemen met je kinderen? Of wellicht financiële stress?

Tip: schrijf op een blaadje – het liefst aan het einde van de dag – wat er zoal door je hoofd gaat op een dag.

Nu op naar de volgende stap!

2. Breng scheiding aan tussen zaken die behoren tot de ‘cirkel van betrokkenheid’ (de grootste cirkel) of de ‘cirkel van invloed’ (de kleinste cirkel / deze cirkel maakt onderdeel uit van de ‘cirkel van betrokkenheid’)

De vraag is hier: op welke zaken heb je nu eigenlijk invloed?

Dit is een hele fundamentele en wezenlijke vraag, omdat heel veel mensen zich geestelijk bezighouden met zaken waar ze toch geen invloed op kunnen uitoefenen (probleemtoe-eigeningsproblematiek / helperssyndroom).

Dit heeft tot gevolg dat ‘loze energie’ wegstroomt uit de energietank. Het is verspeelde moeite van tijd en energie, die ingezet had kunnen worden voor andere – veelal belangrijkere – activiteiten.

Het is van belang om je energie effectief te richten op de zaken waar je wel invloed op kunt uitoefenen, zodat je ‘van binnen naar buiten’ doelmatig invloed kunt uitoefenen op de omgeving.

Je gaat toe naar leiderschapsvorm vanuit het principe: wat ligt er in mijn mogelijkheden en mijn bereik?

Probeer het maar eens uit en stel jezelf de vraag: ‘kan ik op deze zaak invloed uitoefenen?’. Laat daarna alle zaken los waar je toch geen invloed op hebt. Je zult versteld staan hoeveel tijd en energie er overblijft voor het hoofdzakelijke, het noodzakelijke en het wezenlijke. Je voelt je geestelijk en lichamelijk zoveel lichter als je dit leiderschapsprincipe toepast.

Op het moment dat je je focust op de ‘cirkel van invloed’ zul je merken dat er werkelijke positieve energie vrijkomt. Je reageert immers niet meer op de externe omstandigheden waar je niets aan kunt doen maar je acteert vanuit een situatie waar je wel werkelijk wat kunt doen aan de omstandigheden.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl