#238 - De Hoogsensitieve High Sensation Seeker!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

In dit eerdere artikel is al uitgebreid stilgestaan bij hoogsensitiviteit: wat is het precies er hoe ga je ermee om!

In dit artikel wil ik nader ingaan op de persoon met de speciale combinatie: Hoogsensitiviteit & High Sensation Seeker!

Het lijkt op het eerste gezicht een paradox: een Hoogsensitief Persoon is gevoelig voor indrukken, beelden, geluiden, etc. – waardoor diegene toch de rust zou moeten opzoeken om er niet aan blootgesteld te hoeven worden – terwijl de High Sensation Seeker juist extreem deze prikkels wilt ervaren. Deze gedragspsychologische effecten kunnen echter samengaan.

De HSS-er is een persoon die altijd opzoek is naar nieuwe inzichten, ervaringen (intens), uitdagingen (complex), omgevingen, mensen, avonturen en zoekt vaak de grenzen/risico’s op (rebelsheid). Diegene is erg nieuwsgierig, leergierig en enthousiast van aard en als deze behoeftes niet worden vervuld raakt hij of zij snel verveeld – en zoekt diegene weer de grenzen op (activeringsmechanisme) naar andere (destructieve) vlakken – (uitbundige) levensstijl, verslavend shoppen, seksualiteit, alcohol, andere verslavingen, extreme sporten, etc. (adrenaline/roekeloosheid/opzoek naar het echte ‘leven’) – en als hierop ook is uitgekeken (de 'vernieuwing') – kan een combinatie optreden van diepe verveling en chronische stress vanwege onderprikkeling (eveneens mogelijke depressieve verschijnselen).

De hoogsensitieve kant van de HS-HSS-er is juist gebaat bij rust & diepgaande informatieverwerking, waardoor enig zelfinzicht cruciaal is voor de persoon die deze combinatie van kenmerken bezit (anders risico’s burn-out, bore-out en chronische mentale en fysieke stress). De HS-HSS-er heeft zo een sterke introverte kant en eveneens een sterke extraverte kant: dat maakt het leven soms lastig. Het is echt jezelf leren kennen – via coaching – om erachter te kunnen komen welke behoeftes en energiegevers jij nodig hebt. De continue dynamiek tussen onder- en overprikkeling en daarin de balans vinden blijft de grootste uitdaging van een HS-HSS-er.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl