#81 - Depressie is gestolde energie! Kom er op een natuurlijke spirituele wijze van af!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Vandaag wil ik het hebben over depressie-verschijnselen en hoe je er vanaf kan komen!

Ik had een (medisch vastgestelde) depressie van twee weken. Het is inderdaad niet veel als je het vergelijkt met anderen. Maargoed: Ik kan erover meepraten.

De cijfers

Acht procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf in 2014 zelf aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad. Dat komt overeen met ruim 1 miljoen mensen.[1]

Vrouwen gaven aan vaker een depressie te hebben dan mannen: 9 procent van de vrouwen tegenover 6 procent van de mannen.[2]

Depressies lijken het vaakst voor te komen op middelbare leeftijd. Een op de tien 40- tot 50-jarigen gaf aan het afgelopen jaar depressief te zijn geweest. Na de ‘midlife’ periode geeft men minder vaak aan een depressie te hebben of te hebben gehad.

Van de 65-plussers bijvoorbeeld gaf 6 procent aan het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Kinderen van 12 tot 16 jaar zeggen niet vaak depressief te zijn: minder dan 1 procent van de jongeren binnen deze leeftijdsgroep kreeg ermee te maken.[3]

Depressie is een serieus gezondheidsprobleem. Naar verwachting zal in 2030 depressie wereldwijd tot de top drie van aandoeningen met de grootste ziektelast behoren.[4]

Depressie is ook een dure ziekte. Volgens de meest recente cijfers bedroegen in 2011 de kosten van zorg voor mensen met een depressie 1.592 miljoen euro. Van dit geld ging 69 procent naar de geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke opvang, 15 procent naar ouderenzorg en 6 procent naar genees- en hulpmiddelen.[5]

Het belang om een depressie als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen is dus zowel persoonlijk als maatschappelijk zeer relevant!

Wat is een depressie en hoe kom je er vanaf?

Een depressie is volgens de boekjes een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid.

Mijns inziens staat een depressie voor gestolde energie - in allerlei opzichten:

1. Gestolde levensdoel-energie

Je hebt geen gepassioneerd doel waarnaar je streeft. Je leven is momenteel een sleur. Je leeft voor je gevoel doelloos en zinloos. En wat je momenteel qua werkzaamheden doet: het levert je geen levensenergie op. Het is niets voor niets dat depressies het vaakst voorkomen in de midlifecrisis.

Wat wil je nog bereiken in het leven en waar krijg je energie van? 

Een duidelijk richtsnoer voor de komende jaren en het uitwisselen van gevoelens en emoties met iemand kan zorgen dat je je gestolde levensdoel-energie weer kan laten stromen!

2. Gestolde geestelijke energie

Geestelijke stilstand betekent dat je geestelijk stilstaat. Je bent continu in je hoofd aan het piekeren en aan het malen over gebeurtenissen uit het verleden. Dit stelt je niet in staat om psychologische ruimte vrij te maken voor de toekomst. Nieuwe inzichten en ideeën (nieuwe energie) worden zo geblokkeerd.

Een wijze om psychologische ruimte vrij te maken is mediteren. Elke dag minimaal 20 minuten gelijk na het opstaan. Oude gedachten (oude energieën) kunnen daardoor worden losgelaten en vervangen worden door een lege ruimte - vol met nieuwe inspiratie. 

In deze lege ruimte kunnen nieuwe gedachten ontstaan en zo nieuwe energie. Oude energie kan wegstromen en nieuwe energie kan naar je toestromen! 

Stilstand van gedachten (gestolde geestelijke energie) wordt op deze wijze voorkomen.

3. Gestolde sociale energie

Je hebt geen of maar beperkte sociale contacten in je leven. En als je al sociale contacten hebt, zijn dit contacten die je al door en door kent. Je hebt geen verfrissing en vernieuwing van sociale contacten om je heen. Dit zorgt voor gestolde energie en stilstand in je leven. Je energie en je gedachtes worden door het aangaan van nieuwe sociale contacten telkens weer ververst en dit zorgt ervoor dat niet alleen je sociale energie weer gaat stromen maar ook je geestelijke energie.

Maak een keer een praatje of geef een keer compliment weg aan iemand die je niet kent. Maak contact met je medemens! Je zult verstelt staan hoe goed je je na afloop voelt.

Je kunt je ook aanmelden voor verschillende avondcursussen of sportclubjes om nieuwe sociale contacten op te doen. 

4. Gestolde fysieke energie

Je bent fysiek niet in beweging - je fysieke energie is gestold. Je wandelt niet meer, je fietst niet meer en je sport niet regelmatig. De natuur vraagt om beweging van de mens. Wij als mensen zijn gemaakt om elke dag flinke wandelingen door de natuur te maken. Geef je lichaam dus wat de natuur werkelijk van je vraagt!

Maak lange boswandelen op tempo - minstens 3 uur of langer. Je gaat zo weer terug naar Moeder Natuur! De stevige lange wandelingen in de (vrouwelijke) natuur brengen verfrissing en nieuwe energie in je lichaam en geest. Doe dit twee keer in de week.

Ga daarnaast intensief sporten! Probeer elke dag één uur te bewegen. Je zult verstelt staan hoe goed je je gaat voelen. Zwemmen, hardlopen en fietsen zijn uitermate geschikt om geestelijk tot rust te komen. Je kunt daarbij ook krachttraining gaan doen om je lichaam van meer power te voorzien.

Een extra tip! Start in de ochtend met duursporten om je lichaam heerlijk te ‘kickstarten’ voor je dag en sluit de dag af met krachttraining. In het weekend is er dan genoeg tijd over voor de overheerlijke boswandelingen!

Tot slot: eet gezond - maar dat spreekt voor zich!

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Leader & Life Coach

www.GuidoFox.nl 

[1] Bron: CBS

[2] Bron: CBS

[3] Bron: CBS

[4] Mathers en Loncar, 2006

[5] RIVM, 2013