#3 - Gevolg- versus Resultaatdenken: The Spiritual Way to Reach your Goals and Long-Term happiness!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

In de Westerse wereld is het uitgangspunt nog steeds ‘doelen stellen en doelen stellen’ voor het leven. Het motto is werken tot je erbij neervalt, om zo de gewenste resultaten te kunnen behalen. Dit wordt ook wel ‘doelgericht - begerig, ambitieus en gemotiveerd - resultaatdenken’ genoemd. De omzet moet zo en zo hoog zijn of die positie moet binnen dat termijn behaald worden om te kunnen voldoen aan de verwachtingen die zijn geschapen.

In de spiritualiteit noemen we dit ‘vechten’ en zolang je moet ‘vechten’ voor je doelstellingen verzet je je in wezen tegen het leven zelf. Je schept zo een vijandschap tegen en niet een vriendschap met het leven. Het werkelijk leven kan zo in wezen niet worden toegelaten in het leven.

Het is het totaal aanvaarden van het moment en het loslaten van het streven – 'het ergens op uit zijn' – 'het najagen van iets' – 'het doelgericht denken' – dat een mens daadwerkelijk verder kan brengen in zijn leven.

Zo laat je het leven vrij door je heen stromen, net zoals de wind door de bomen waait: je biedt geen verzet. De dingen gebeuren op het moment dat jij je niet verzet, als jij ze niet verwacht, als jij er niet naar hunkert en als jij ze niet probeert af te dwingen. Het gebeurt spontaan en het is er dan opeens. Maar het gebeuren is een gevolg van en niet een resultaat an sich: het is bijkomend. Als je werkelijk diep bewust in de activiteit opgaat, ben je werkelijk gelukkig en zal het gevolg gegarandeerd op het juiste moment komen!

Osho verwoordt het ook treffend:

‘Als de boom een doel heeft, in een bepaalde richting neigt, een plan heeft, dan kan hij niet toelaten dat de wind vrij door hem heen waait. Als de boom naar het zuiden wil groeien, dan wordt de wind, die de boom noordwaarts blaast, zijn vijand’

Wees flexibel en laat alles los!

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Leader & Life Coach

www.GuidoFox.nl