#246 - De Vier Grootste Angsten op de Werkvloer! Hoe ga jij hiermee om?

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

* voor werknemers en werkgevers! 

1. Faalangst

De meest voorkomende angst op de werkvloer is faalangst: mensen zijn bang om te falen. En deze angst komt voort uit onzekerheid (een nieuwe baan) en/of dat andere mensen weleens meer zouden kunnen weten over een bepaald vakgebied (baas boven baas). En faalangst kan voor overspannenheid zorgen (burn-outs), een te geforceerde bewijsdrang (teveel hooi op de vork nemen en geen nee kunnen zeggen), toxische beschermingsmechanismes en vaak – uiteindelijk – toch ook tot terugtrekgedrag op de werkvloer (jezelf stil houden, zodat je niet door de mand kan vallen). Ik denk dat werkgevers onvoldoende op de hoogte zijn van deze angst en hoeveel impact dit kan hebben op – in het einde – de gewenste omzet.

2. De angst om buiten de groep te vallen

Een andere vaak voorkomende angst op de werkvloer is om buiten de groep te vallen, waardoor de werknemer – wederom te geforceerd – tegen zijn natuurlijke zin in – gaat deelnemen aan allerlei groepsprocessen waar hij of zij zich niet lekker bij voelt. De werknemer gaat zo in tegen zijn eigenheid en niet meer mee met zijn energiegevers. De werkgever krijgt te maken met een energetische lege werknemer en dat vertaalt zich wederom in lagere omzetcijfers. Het is dus belangrijk om een werkklimaat te creëren waar iedereen zich veilig voelt en rekening wordt gehouden met persoonlijke wensen en behoeften, zodat deze angst zo kan worden ‘getackeld’.

3. De angst om niet te voldoen

Een andere angst is dat mensen veelal kuddedieren zijn en dit angst kan aanwakkeren: iedereen wilt uiteindelijk hogerop binnen de organisatie. We zijn competitief ingesteld om hoger in de hiërarchie terecht te komen en zo ook meer te kunnen verdienen. Je hebt jezelf al heerlijk lekker gemaakt met dat geweldige nieuwe salaris. Deze druk – die ook van huis uit (vrouw) kan worden opgevoerd (kinderwensen en kinderen worden steeds duurder) – kan voor angst zorgen dat je niet zult bereiken wat je uiteindelijk wilt. En als dit het geval is, kan teleurstelling en frustratie een rol gaan spelen op de werkvloer. Ben fanatiek, maar leg de lat niet te hoog voor je – en er zijn altijd andere kansen elders. Ga er luchtig mee om!

4. De angst om niet open en transparant te zijn

Op werkvloeren heerst altijd een sfeer van – ‘wat zal ik de ander zeggen en wat niet, en/of wat is gepast en wat niet en/of wat zou kunnen worden gedeeld met anderen’. De informatie die je deelt zou later weleens tegen je kunnen worden gebruikt (kritiek op een andere collega/roddels/etc.). Dus in hoeverre is het verstandig om open en eerlijk te zijn en andersom: hoe ingehouden blijf je en krop je alles op? En hoever ben je bereid te gaan om je collegiale ‘vrienden’ tegen het hoofd te stoten als het werk niet goed is gedaan (handen boven elkaars hoofd houden)? Dit zijn allemaal angsten om vooral ‘ongezond’ ingehouden te blijven en jezelf zo niet te kunnen openen. Een bekend tafereel in kantoordynamieken is dat alles eruit komt tijdens de evenementen, waarbij alcoholgebruik niet wordt geschuwd en opeens mensen ‘open’ gaan staan en dit levert naderhand problemen op. Het is dus van belang om vooral geen angst te hebben en aspecten te onderdrukken, maar wel formeel en netjes te blijven handelen.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Deepening Coach

www.GuidoFox.nl