​#35 - Tevredenheid in het dagelijks leven: fundamentele goedheid en meditatie

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest! 

Vandaag wil ik het graag hebben over het spirituele uitgangspunten van fundamentele goedheid, tevredenheid in het dagelijks leven en meditatie!

Hoe komen we bij tevredenheid in onszelf? Of beter: hoe ontdekken we dat wij al tevreden zijn? En hoe uiten we dit jegens anderen?

Fundamentele goedheid

Het eerste basisprincipe waar je vanuit kan gaan om tevreden te zijn in het dagelijks leven is dus fundamentele goedheid. Dit principe houdt in dat de mens altijd in essentie goed is, maar dat het handelen van de mens niet altijd moreel te verantwoorden is. 

Mensen manipuleren immers de werkelijkheid door zich te identificeren met hun verstand, emoties en vroegere ervaringen. We hebben daardoor een vertekend beeld van de werkelijkheid gekregen en reageren anders dan wanneer we de echte stilte door meditatie weer leren kennen, aangezien de identificatie met het verstand, het ego en het lichaam dan ophoudt te bestaan.  

Het vasthouden aan het principe van fundamentele goedheid en ernaar handelen heeft een positief effect op jouw gedrag tegenover anderen – je wordt zachter van aard en dit reflecteert als een spiegel terug in je leven.

Het tweede basisprincipe is meditatie.

Meditatie kan ervoor zorgen dat je weer terugkomt bij je eigen fundamentele goedheid, waardoor het negatief oordelen over jezelf stopt. Je kunt immers niet fundamenteel goed zijn voor anderen als je jezelf niet fundamenteel goed vindt. 

Door te mediteren accepteer je en ervaar je alles wat er om je heen gebeurt volledig. Je vindt alles op het moment goed en je oordeelt niet over je huidige situatie. Aanvaard dus de situatie zoals die is en wees vriendelijk naar jezelf. Door te aanvaarden Wat is komt er ruimte vrij - een grote ruimte vol geluk. 

Meditatie is eigenlijk niets anders dan een non-agressie actie naar jezelf. Wees eerst vriendelijk naar jezelf anders kan je nooit vriendelijk zijn tegenover de medemens en de buitenwereld.

Wees tegelijkertijd altijd nieuwsgierig naar jezelf en naar de wereld om je heen. Nieuwsgierigheid is een hele belangrijke spirituele drijfveer: zonder nieuwsgierigheid komt de wereld immers niet - op een creatieve wijze - verder!

Wees volledig ontspannen en eerlijk en vergeet niet het huidige moment. 

We zitten te veel in ons verstand en vergeten zelfs dat we in ons verstand zitten. 

We zijn er zelfs niet van bewust. 

We vergeten dat we in een film zitten. 

Wees bewust dat je in een film zit. 

Het weten dat je denkt is al een bewuste vorm van meditatie. 

Denken is niet verkeerd alleen we beseffen niet dat we constant aan het denken zijn en er verslaafd aan zijn. 

Heb de denker lief als bondgenoot en daardoor kan je je geest ook weer beter loslaten. 

Wanneer we dit beseffen kunnen we bewust kiezen: gaan we denken of niet - gaan we het verstand gebruiken of niet - zonder er afhankelijk van te zijn. 

We kunnen er nu in alle vrijheid gebruik van maken. 

Het verstand dient dan het hart in plaats dat het verslavende verstand alles voor je bepaalt. De vrijheid om je gedachten te volgen en los te laten is het echte bewustzijn: dat is de ultieme vrijheid die je wilt bereiken.

Vlucht niet voor vervelende of ongemakkelijke situaties - maar blijf erbij en durf het te aanschouwen. Er Zijn is al genoeg voor daadwerkelijke verbinding en oplossingen in het moment. 

Loop ook niet weg voor verveling. Ervaar de verveling en geef er niet onmiddellijk aan toe door iets anders te gaan doen. Durf je ongemakkelijk te voelen bij de situatie van verveling. Verveling kan juist tot groei leiden. 

Je lichamelijke houding bij meditatie is erg belangrijk. 

Wees zachtmoedig. 

Dit betekent zacht met een open hart van voren en moedig, dat zich uit in een rechte sterke natuurlijke houding. 

Meditatie is iets heel natuurlijks en niet iets heel aparts. Je gaat terug naar de houding van de natuur. 

Hoe een kind vroeger in het graanveld zat. Hoofd rechtop, kin in en een rechte rug. Dit geeft helderheid en wakkerheid en leidt tot de staat van Zijn.

Lijden is leven - leven is lijden.

Dit betekent wezenlijk lijden en dat je dus echt geraakt kan worden. Ga diep in je gevoel en laat je raken. Dit maakt je sterker. 

Durf je te laten raken door narigheden en vlucht er niet gelijk voor weg. 

Durf te zijn wie je bent met al je tekortkomingen. 

Dat is de essentie van tevredenheid in het dagelijkse leven.  

Vrij van vereisten en van voorwaarden. Volgens de Boeddha is elke onwetendheid de oorzaak van strijd, oorlog of conflict. Begrijp elkaar en luister naar elkaar. Kom werkelijk te weten over elkaar en dat leidt ook weer tot tevredenheid.

Meditatie vergroot de ruimte, de geestelijke ruimte waar alles zich in kan oplossen. 

Dat is Zijn - de ruimte waar alles moeiteloos stroomt. 

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Teacher, Life Coach and Political Influencer 

www.GuidoFox.nl