#203 - Leadership Performance: Werken aan de vijf leiderschapsparadoxen!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Leiderschap zit vol met paradoxen!

Hoe vinden we de balans – en schieten we niet door?

1. Loslaten vanuit Vertrouwen (ruimte geven) versus Direct aansturen / Controle behouden:

Deze paradox is uiteraard persoons- en ontwikkelingsafhankelijk (karaktertype + hoe ver is iemand in zijn loopbaan), maar twee belangrijke aspecten:

1) Jonge + Nieuwe werknemers goed laten inwerken door middel van direct aansturen / controle behouden, zodat later ongelukken kunnen worden voorkomen en men niet (in de organisatie + werkzaamheden) gaat ‘zwemmen’

2) Oude werknemers tijdig bijsturen – het liefst als het leed nog niet is geschiet – en rustig de controle opvoeren. Dit is een kwestie van echt aanvoelen en contact/belangstelling met/voor de werknemer te allen tijde continu behouden.

2. Structuur versus Creatieve Chaos:

Eerst structuur (& discipline), daarna af en toe ruimte voor chaos (Osho). In creatieve chaos kunnen mooie nieuwe innovatieve inzichten tot stand komen.

3. Kwetsbaarheid tonen versus Autoriteit inzetten

Kwetsbaarheid 1-op-1, autoriteit in groepsverband. Zo kan je als leider dichtbij komen en toch autoriteit blijven uitstralen.

4. Autonomie versus Collectiviteit

Het is als leider echt aanvoelen ten aanzien van de unieke kwaliteiten van werknemers waar hun krachten liggen: autonomie en/of collectiviteit.

Het is belangrijk om de werkzaamheden daarop aan te passen en voor werknemers daarin ook een balans/ontwikkelingskans te vinden/te ontdekken: je wilt geen organisatie hebben van ‘productieve einzelgängers’ versus ‘inefficiënte gezelligheidsgroepswerkers’.

5. Generalist versus Expertise:

Het is als leider belangrijk om beide ‘soort’ werknemers aan te nemen en in teamverband te hebben. Een generalist kan uitstekend als tussenschakel functioneren en het overzicht ten aanzien van de werkzaamheden bewaren/behouden.

In deze complexere wereld zijn gedegen specialisten wel essentieel voor de omzet. Generalisten kunnen verbinden – om zo projecten nog beter te kunnen verkopen.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

mr. dr. drs. G.G. Vos

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl