#219 - Heb jij Last van Destructieve Overlevingsstrategieën?

Hi GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

In de jeugd worden ze vaak gevormd: Destructieve Overlevingsstrategieën & Overlevingsmechanismen – en ze waren daar helaas ook nodig: het innerlijke kind werd immers bedreigd:

1. Je voelde je niet thuis in de gezinssituatie;

2. Op school;

3. Op de sport;

4. In groepen mensen

5. Bij bepaalde mensen

Je emotionele behoeftes als kind werden niet vervuld en gevoelens en emoties waren niet veilig of er was zelfs geen aandacht voor (warmte, aandacht, liefde, begrip, enz.): verwaarlozende kenmerken in de jeugd zijn vaak de oorzaak voor deze destructieve overlevingskenmerken.

Een kind kan de volgende activiteiten verrichten en/of rollen aannemen als zijn of haar behoeftes niet worden vervuld:

1. Rebels Worden (en zo de (negatieve) benodigde aandacht vragen)

2. Vluchten en Zich Terugtrekken (later mensenschuw, verlegen, angst voor de buitenwereld & in je hoofd leven (rationaliseren en/of imaginaire wereld: daar is geen pijn))

3. Bevriezen (je blijft stil en laat niets van je horen (apathisch, levensloos, wezenloos, lusteloos, leeg) > gevolg faalangst)

4. Aanpassen & Conformeren & Pleasegedrag: om zo toch de nodige aandacht te krijgen (in ruil voor pleasegedrag) (en jezelf zo te verliezen)

Deze gedragsaanpassingen kunnen op latere leeftijd leiden tot problemen op het werk of in relaties in de vorm van:

A) Faalangst

B) Te Direct Zijn (mensenschuw + afweersystemen)

C) Overmatig Controle Uitoefenen en Houvast Zoeken (bij mensen en/of patronen)

D) Angst om Fouten te Maken en zo Zeer Perfectionistisch Worden (omdat je zelfwaardering daar vanaf hangt (Innerlijke Criticus))

E) Pleasegedrag (ergens heel graag bij willen horen of het heel goed willen doen bij iemand)

F) Alles willen Overdenken en overal Verklaringen voor willen zoeken (rationaliseren) – uit angst om iets niet te weten (of het voor een ander zo niet goed genoeg te doen (pleasegedrag))

Het is van belang om deze Overlevingsstrategieën & Overlevingsmechanismen eerst te onderkennen en er bewust van te worden, aangezien ze in de jeugd immers ‘succesvol’ waren - maar nu tegen je kunnen keren om zo meer succes te kunnen behalen in het leven!

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl