#241 - Aristoteles’ Eudaimonia – De Ethiek van de Deugden en de Goede Ziel!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Eudaimonia betekent in het Grieks goed (eu) en ziel (daimon): hoe verkrijgen we een goede ziel en zo meer geluk en welzijn in het leven? Dat is het einddoel van de deugdenethiek van Aristoteles.

Een goede ziel is volgens Aristoteles te bereiken door rationaliteit in te voegen in de geest door verstandig te kiezen (phronesis) tussen twee uitersten en zo in het midden uit te komen (mesotes).

De drie belangrijkste deugden ofwel karaktereigenschappen waren volgens Aristoteles:

1. Moed

2. Gulheid

3. Bescheidenheid

De Moed ligt tussen Onbesuisdheid en Lafheid in: een persoon die ‘doordraaft’ in zijn moedigheid – en onbesuisd wordt – ontwikkeld geen goede ziel. En hetzelfde geldt voor een persoon die niet moedig is en passief blijft. Het is hier balans zoeken in de mate van moedigheid.

De Gulheid ligt tussen Gierigheid en Spilzucht: de één geeft helemaal niets weg, de ander vrijwel alles. Een persoon met een ‘gat in zijn hand’ is onredelijk en kan zichzelf niet beheersen of een persoon die alles aan een goed doel geeft en zichzelf zo verliest kan lijden aan een helperssyndroom of doet dit om de buitenwereld zo te kunnen imponeren (ego-motief). Gierigheid kan duiden op de angst om geld uit te geven en het vast te houden / vast te klampen – en het zo niet durven te laten stromen. Een balans tussen gierigheid en spilzucht is hier ook weer gewenst.

De Bescheidenheid ligt tussen Verlegenheid en Schaamteloosheid: de één houdt zich enorm in (straalangst), de ander compenseert zijn minderwaardigheidscomplex met een uitbundig superioriteitscomplex naar de buitenwereld toe (vaak met onderliggende innerlijke leegheid). Het zijn vaak mensen met enorme ‘voor de buitenwereld’ bescheidenheid die toch een verborgen ego-identificatie kunnen hebben: ‘ooh ik ben zo bescheiden of hij of zij is zo bescheiden gebleven’ – is ook een ego-uiting. En vaak zit er de angst om te mogen stralen – en deze angst is ook weer gekoppeld aan het ego. Een gebalanceerde houding tussen deze twee uitingen (mesotes) is ook hier weer nodig om een goede ziel te kunnen verkrijgen!

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl