#242 - Jung’s analyse van de twee hoofdzonden van Augustinus: Consupicentia en Superbia!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Augustinus onderscheidt twee hoofdzonden: Consupicentia – De Begeerte & Superbia – De Hoogmoed

De Begeerte komt overeen met (de theorie van) het Lustprincipe van Freud.

De Hoogmoed komt overeen met (de theorie van) de Machtswil – ‘De Baas willen Zijn’ van Adler.

Het interessante is dat Jung specifiek een onderscheid maakt tussen twee disfunctionerende groepen mensen, die deze verschillende eisen in hun leven stellen (Consupicantia & Superbia).

De ene groep mensen wordt gekarakteriseerd door het infantiel zoeken naar lust en directe bevrediging van hun driften en hechten (belangrijk!) zo minder waarde aan de sociale rol die ze zouden kunnen spelen in de samenleving: een trade-off tussen conform en non-conform (wenselijk) gedrag. Een voorbeeld: kleding stelen uit winkels

De andere groep zijn mensen die graag de top willen bereiken in de samenleving en ze zijn nog voor hun gevoel ‘beneden’ en beelden zich in dat ze nog niet de rol hebben die ze zouden willen hebben en projecteren hun minderwaardigheidsgevoelens via hooghartigheid (machtsfantasieën) en extreem conform-gedrag naar de buitenwereld toe om hun behoeften op de lange termijn te kunnen bevredigen. Deze groep krijgt vaak te maken met psychische problemen met hun sociale aanpassing, aangezien de wezenlijke persoonlijkheid zo teveel wordt onderdrukt.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Deepening Coach

www.GuidoFox.nl