#256 – Stoïcisme in de praktijk – College 5/5 Stoïcijns Denken & Doen + Eigen Inbreng

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Stoïcisme & Aandacht

Stoïcisme is aandacht geven aan thema’s en begrippen die echte waarde hebben. In de dagelijkse praktijk zien we dat termen als Racisme of MeToo geflatteerde begrippen zijn geworden, waardoor voor de wezenlijke zaak geen aandacht meer is.

Stoïcisme & Verantwoordelijkheid

Stoïcisme is verantwoordelijkheid nemen, maar ook verantwoordelijkheid geven. Het constant nemen kan wijzen op een helperssyndroom (over-verantwoordelijkheid) vanuit een gebrek aan eigenwaarde en het niet kunnen loslaten. Het geven van verantwoordelijkheid aan mensen kan plaatsvinden binnen de vooraf gegeven duidelijke kaders en grenzen die diegene heeft geschapen. 

Stoïcisme& Onderwijs

Stoïcisme in het onderwijs kan gebeuren door leerlingen - als ze er klaar voor zijn - op een verantwoordelijke wijze los te laten, waardoor ze ‘creatief vindingrijk’ kunnen worden. Dit zal wel moeten plaatsvinden in een plek van geborgenheid en veiligheid. De motivatie en autonomie van het kind staan centraal en de omgang met anderen en de wereld.

Stoïcisme & Religie

Het verjagen van zorgen

Angst voor God: eerst wel, voor de eigen ego-dood – daarna liefde voor God

Angst voor de Dood: wegnemen, dan pas ga je leven

Ken geen verslavingen

Werk door naar een innerlijke transformatie

Stoïcisme & Twijfel

Twijfel is de start van alle wijsheid – het maakt je los van alle vaste conditioneringen – het maakt je vrij. Ik denk, dus ik besta – Descartes: ik twijfel, dus ik besta – GuidoFox

Stoïcisme & Emoties

Stoïcisme is dichtbij jezelf blijven, waardoor je je emoties mag tonen

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl