#18 - Life Coaching vanuit de systeemtheorie!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Vandaag wil ik het graag hebben over coaching vanuit de systeemtheorie. 

De mens wordt beïnvloed door zijn omgeving: het systeem waarin hij of zij leeft.

Het coachen vanuit de systeemtheorie wordt ook wel de holistische aanpak genoemd: je bekijkt de totale leefomgeving van coachee.

Het is van belang voor een coach om niet alleen naar de coachee te kijken, maar ook in welke setting het probleem heeft kunnen gedijen. Het probleem kan vaak niet worden opgelost zonder het hele leefsysteem van coachee erbij te betrekken. Er wordt bij deze theorie niet meteen in de mens gedoken.

Het is vaak belangrijk om veranderingen door te voeren in heel het leefsysteem van coachee. Alle leefsystemen hebben immers invloed op elkaar: circulaire causaliteit. Het is dus belangrijk voor een coach om ook het overzicht daarin te bewaren.     

Je kunt als coach andere personen van de leefomgeving bij het coachingsproces betrekken. Bijvoorbeeld de liefdesrelatie of de ouders.

De verschillende leefsystemen van coachee kunnen zijn:

1. Familie

2. Relatie

3. Werk

4. Sportclub

De verschillende stappen!

  • De eerste stap is om coachee te laten praten over zijn leefsystemen en daarop door te vragen (waaromvragen in het teken van de systeemanalyse niet op de persoon - dus minder kans op confrontatie)
  • De tweede stap is te vragen naar hoe de communicatie verloopt binnen het systeem dat coachee aanhaalt: helpen de mensen elkaar of belemmeren ze juist elkaar? Verloopt de communicatie veelal non-verbaal of verbaal? Is er veel onderlinge spanning en welke rol vervult coachee in de groep?
  • De derde stap is om andere personen bij het volgende gesprek uit te nodigen.
  • De vierde stap is om te onderzoeken hoe zijn gedrag veroorzaakt dat het probleem in stand blijft.
  • De vijfde stap is evaluatie, bijstelling en afsluiting 

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl