#21 - De dertien signalen dat je niet je optimale levenspad bewandelt!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

In dit artikel wil ik een aantal signalen bespreken die typerend zijn voor mensen die niet hun optimale levenspad bewandelen! Leidinggevenden kunnen ook deze signalen gebruiken om uitval onder hun personeel op langer termijn beter te kunnen voorkomen.

Signaal 1: Moeite hebben met opstaan

Je komt moeilijk in de morgen je bed uit. Mensen die werkelijk hun hart en passie volgen staan met veel energie elke ochtend op en kunnen niet wachten tot ze uit hun bed zijn.

Op dit moment wil ik zelfs telkens eerder opstaan, omdat ik gewoon zin heb om te gaan werken!

De eerste kenmerken van een eventuele burn- of bore-out zijn dat mensen te lang in hun bed blijven liggen en geen zin hebben om op te staan. Ze komen daardoor ook vaker later aan op kantoor.

Signaal 2: Scheldend en tierend het ochtendverkeer ingaan

Je hebt zoveel moeite om naar je werk te gaan, waardoor je gaat afreageren op andere mensen in het verkeer. Je gaat te hard rijden en/of je geeft andere mensen de schuld van jouw gemaakte fouten in het verkeer. Wanneer je dit vaak doet, weet je dat je op het verkeerde pad zit.

Uiteraard. Een enkele keer schelden op andere mensen in het verkeer is opzich niet zo erg, maar als dit stelselmatig gebeurt dan weet je dat er iets aan de hand is.

Signaal 3: Te veel naar het toilet of naar de koffiecorner lopen

Als mensen niet hun werkelijke missie in hun leven najagen, zijn ze vaker te vinden in de koffiecorner op kantoor. Mensen zoeken vertier en vluchten door het aangaan van sociale contacten aldaar.

Stelselmatig vluchten naar het toilet is een manier om te ontsnappen aan de demotiverende werkzaamheden die je aan het doen bent. Wanneer je als leidinggevende op een afdeling werkt, let hier dus ook op! Bore- en burn-outs liggen op de loer!

Signaal 4: Je komt doodmoe thuis

Het is niet natuurlijk om doodmoe thuis te komen. Werk zou energie moeten opleveren in plaats van energie moeten kosten. Uiteraard kan het weleens zijn dat je een keer moet overwerken of dat je het heel erg druk hebt, maar over het algemeen zou je fris en vrolijk thuis moeten komen. Je werk zou juist geestelijke voldoening moeten opleveren. Geestelijke voldoening zorgt er pertinent niet voor dat je geestelijk en lichamelijk uitgeput raakt.

Signaal 5: Overmatig sporten

De hele dag werk doen wat je niet leuk vindt, zorgt ervoor dat je al je frustratie in de avond kwijt wilt. Wat je gaat doen is overmatig sporten, zelf 6 á 7 keer per week om al je frustratie kwijt te kunnen. 

Signaal 6: Overmatig uitgaan

Wanneer je absoluut niet je optimale levenspad bewandelt, ga je dit compenseren door overdreven uit te gaan in het weekend. Twee avonden stappen en het flink allemaal wegdrinken. Ik zie dit vaak gebeuren. Deze compensatiehandelingen zorgen er juist weer voor dat je moe op je werk verschijnt en niet lekker in je vel gaat zitten. Een vicieuze cirkel is geboren.

Signaal 7: Overmatig klagen op de werkvloer

Klagen is een voorbode voor depressieve verschijnselen. Let hier dus op bij jezelf en als je leidinggevende bent: let op hoe je werknemers met elkaar communiceren.

Wanneer een persoon stelselmatig klaagt, is het aldus verstandig om tijdig in te grijpen.

Signaal 8: Overmatig gebruik van sarcasme

Sarcasme is eigenlijk een negatieve roep om aandacht van de desbetreffende persoon. Help me uit deze verschrikkelijke situatie! Wanneer je stelselmatig sarcastisch bent of één van je werknemers, wees dan gewaarschuwd. Het kan zijn dat dit een voorbode is van een burn- of bore-out en dit wil je uiteraard als persoon en als werkgever altijd voorkomen.

Signaal 9: Vaak ziek zijn

Je meldt je vaak ziek op je werk. Dit kan een teken zijn dat je niet lekker in je vel zit en dat dit niet je optimale baan is. Vroegtijdige uitval is een voorbode voor stelselmatige uitval en dit wil je als persoon en als werkgever altijd willen voorkomen.

Signaal 10: In het weekend al nadenken over die verschrikkelijke maandag

Deze hoeft geen nadere uitleg!

Signaal 11: Je houdt vast aan iets waarvan je diep van binnen weet dit het toch niet is!

Je bent bang om banen en om vriendschappen met collega’s los te laten. Je leeft in angst. Je bent bang dat je collega’s het niet zullen accepteren dat je je baan opzegt en/of je bent bang dat je niet een andere baan kunt krijgen. Dit zorgt ervoor dat je vasthoudt aan de oude energie en geen ruimte maakt voor nieuwe energie.

Maak dus altijd ruimte voor nieuwe energie en laat oude energie los! Dus:

‘Gooi je oude schoenen weg en loop met je blote voeten even op water en koop dan pas met een heldere frisse geest nieuwe schoenen!’

Signaal 12: Je luistert niet naar de signalen om je heen

Je bent onbewust aan het leven. Je luistert niet naar je omgeving. De omgeving is een spiegel van jezelf. Als je daarvan bewust bent dan kan je eenvoudiger signalen oppakken uit de omgeving. Jij kunt dan reageren op deze signalen. Dus als je vaak ziek bent, is dit een teken. Als meerdere collega’s tegen je hebben gezegd dat dit waarschijnlijk niet de baan is die bij je past, luister dan hiernaar.

Signaal 13: Je denkt telkens aan de toekomst

Je bent continu met de toekomst bezig. Als ik in deze baan blijf, ga ik in de toekomst heel veel geld verdienen en dan ben ik gelukkig. Uiteraard moet je af en toe nadenken over je visie en je toekomst, maar stelselmatig nadenken over je toekomst vertelt dat je in wezen het heden niet wilt.

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Teacher, Life Coach and Political Influencer 

www.GuidoFox.nl