#76 - De Spirituele Ladder: ‘van de Having naar de Doing naar de Being!'

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

De eerste fase van spirituele ontwikkeling verloopt via de bewustwording van het volgende ontwikkelingsproces van de mens: ‘van de Having naar de Doing naar de Being’.

De eerste fase is de fase van ‘Having’.

Het is de fase waarin men denkt te zijn wat diegene heeft: een mooie auto, een groot huis, een duur horloge, een goed betaalde baan, een knappe partner en/of een prachtige onderneming. In dit stadium denkt de mens voor de buitenwereld te zijn wat diegene heeft. De eigenwaarde van de persoon wordt zo gehaald uit zijn omgeving. Het ego in de psyche van de mens is daar verantwoordelijk voor, omdat het ego weinig zelfeigenwaarde heeft. Dit moet dus voor de buitenwereld worden gecompenseerd. Het is de meest voorkomende fase in onze maatschappij.

De tweede fase is de fase van ‘Doing’.

Het is fase dat de eigenwaarde van een persoon afhangt van wat diegene doet in zijn leven: ‘Ik werk bij een prachtige bank’ of ‘Ik doe alleen maar ontwikkelingshulp voor arme mensen’. De mensen die in dit stadium zitten halen hun eigenwaarde uit het feit dat ze iets ‘nutttigs’ doen en verkondigen dit maar al te graag naar de buitenwereld. Het altijd maar bezig willen zijn (druk zijn) en dit ook naar de buitenwereld verkondigen valt ook onder deze fase.

De derde fase is de fase van ‘Being’.

Dit is de fase dat een persoon zich gaat focussen op het uitdragen van wie diegene eigenlijk diep van binnen is: wat voor persoon is hij (geworden). De persoonlijkheid, de uitstraling en de vriendelijkheid worden zo belangrijker dan ‘wat diegene heeft of doet’. Dit laatste is steeds minder relevant geworden in het leven van de desbetreffende persoon en diegene weet dat zijn eigenwaarde niet afhankelijk is van de buitenwereld. Vanuit de 'Being'-fase geven aan de wereld (doen) is natuurlijk prima! 

Het is fascinerend. 

Let er maar eens op als je mensen hoort praten: zitten ze in de ‘Having’-fase - en vertellen ze tegenover elkaar wat ze allemaal wel niet hebben - of zitten ze in de ‘Doing’-fase - en vertellen ze tegenover elkaar wat ze allemaal wel niet doen’. Er zijn maar weinig mensen die alleen maar zitten en aandachtig luisteren.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Teacher, Life Coach and Political Influencer

www.GuidoFox.nl