#106 - De Vijf meest gewaardeerde Eigenschappen van een leider! Bezit jij ze allemaal!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Wat zijn eigenlijk de meest gewaardeerde eigenschappen in een leider?, oftewel – hoe zorg jij ervoor dat jij die enige echte leider wordt!

Mark van Vugt (evolutionair psycholoog) beschrijft in zijn boek ‘Gezag’ dat volgens het Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness (globe) Research Program de vijf meest universeel gewaardeerde eigenschappen zijn[1]:

1. Charisma

2. Integriteit

3. Intelligentie (grootse voorspeller van leiderschap en het meest gewaardeerd)

4. Besluitvaardigheid

5. Verstand van zaken

Het is van belang om te benoemen dat er een trade-off bestaat tussen charisma en de effectiviteit van leidinggeven. Op het moment dat een persoon teveel charisma heeft, gaat dat ten koste van zijn effectiviteit.[2] Het draagvlak voor zijn leiderschap zal zo afnemen.

De grootste voorspeller van leiderschap en de meeste gewaardeerde eigenschap is in onze huidige moderne tijd intelligentie.

In het geval dat een leider een hoge mate van intelligentie heeft – en ervan uitgaande dat diegene zijn intelligentie op een morele wijze inzet – straalt zijn intelligentie af op de groep. Dat wil zeggen: de groep wordt er effectiever van. Een intelligentie leider heeft zo grote waarde, omdat hij de groep efficiënt kan helpen presteren. Intelligent leiderschap draagt bij aan een goede (efficiënte) samenwerking binnen de groep (meer inzicht en het snel kunnen doorzien van problematiek) en dit is zo uiteindelijk ook weer beter voor het individu. Het individu leert en ontwikkelt zich onder andere door samenwerking. Een groep heeft zo vanwege het individuele belang dus baat bij een dergelijke leider. Dit is volgens Vugt de evolutionaire logica achter intelligent leiderschap.

Een intelligente leider zorgt er dus voor dat de groep belang heeft bij een dergelijke leider. Diegene staat zo ten dienste van de groep. De wetenschap ondersteunt volgens Van Vugt het gezonde verstand: groepen met (intelligente) leiders doen het over het algemeen beter dan groepen zonder (intelligente) leiders.[3]

We hebben onder Hill en Blanchard al gezien dat ‘snel kunnen beslissen’ (quick decisiveness) en ‘verstand van zaken’ belangrijke rollen vervullen bij goed en gedegen leiderschap. 

Integriteit spreekt voor zich. 

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl

[1] Mark van Vugt, Gezag, p. 18, 36, 39 en 40.

[2] Filip Vergauwe, J., Wille, B., Hofmans, J., Kaiser, R. B., & De Fruyt, F. (2018). The double-edged sword of leader charisma: Understanding the curvilinear relationship between charismatic personality and leader effectiveness. Journal of Personality and Social Psychology, 114(1), 110–130

[3] Mark van Vugt, Gezag, p. 41