​#130 - De Zes Basisangsten die je weerhouden om Echt te gaan leven!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Vandaag wil ik het hebben over de zes basisangsten uit het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill die ons ervan weerhouden om echt te gaan leven en nu eindelijk eens je passie te gaan volgen - want iedereen heeft een passie! 

Het is goed om elke dag bewust stil te staan of één of meerdere van de volgende zes angsten opkomen in je gedachten. Als ze opkomen, laat ze opkomen, om daarna deze gedachten weer los te laten en te beseffen dat deze gedachten je kunnen weerhouden om verandering in je leven aan te brengen.

                                                    ‘Loslaten is leven’

1. De angst voor materieel gebrek, of voor het verlies van wat je nu hebt.

Persoonlijke groei ontstaat in de weerbarstigheid van tegenslagen en tegenwinden - de chaostheorie. 

Wie geen stap terug durft te zetten in zijn leven, in bijvoorbeeld materieel of relationeel opzicht, kan ook geen twee stappen vooruit zetten. 

Even terug naar het nulpunt, even 'back to basic', om van daaruit weer te kunnen groeien. 

De angst voor verlies van wat je nu hebt mag je nooit weerhouden om nu echt te gaan leven!

2. De angst voor kritiek en de angst voor ‘wat zullen anderen over mij denken en zeggen’

De mensen die persoonlijke groei en ontwikkeling voorop stellen en daadwerkelijk hun dromen willen vervullen, krijgen vaak te maken met kritiek vanuit hun omgeving: 

- ‘Zou je dit nu wel doen, we zitten tenslotte in een crisis’ 

- 'Denk je echt dat je hier geld mee kan verdienen’ 

- 'Jouw droom is niet realistisch genoeg’ 

- ‘Werken doe je nou eenmaal voor het geld’ 

- 'Jouw primaire taak is toch om voor de kinderen te zorgen?’

Mensen uit je omgeving kunnen je zelfs achter je rug om uitlachen of negeren. Dit soort opmerkingen of gedragingen kunnen afkomstig zijn van mensen uit de middelmaat. 

Wil jij in de middelmaat blijven hangen en je blijven conformeren aan de meerderheid?

Het conformeren aan de meerderheid zal je te allen tijde weerhouden om daadwerkelijk te groeien. Laat je dus niet van de wijs brengen door negatieve en jaloerse opmerkingen uit de omgeving, maar zie deze opmerkingen juist als stimulans om door te gaan met je gedroomde levenspad – je hebt de kracht om door deze weerstanden heen te breken nodig om te kunnen ontsnappen uit de conformiteit.  

3. De angst voor fysieke pijn en ziekte

Volgens de spirituele wetten bestaat een handeling uit twee elementen: een gedachte en een opeenvolgende fysieke handeling. Je wordt dus wat je denkt. Wie het meest bang is voor ziektes, ongevallen of fysieke pijn krijgt dat het gemakkelijkst. Het is daarom veel beter om positief in het leven te staan en ervan bewust te zijn dat je gedachten invloed hebben op de uitkomst van je leven.

4. De angst om afgewezen of niet aardig gevonden te worden

Deze angstgedachte zorgt ervoor dat je jezelf verliest en vaak compromissen met jezelf en anderen sluit om te overleven – en dus niet werkelijk leeft. Het leven staat bij je in het teken van aanpassen, aanpassen en aanpassen én wegcijferen, waardoor je jezelf verliest. Je leeft dan niet alleen in angst, maar in je eigen toneelstuk - je onderdrukt daarmee je eigen persoonlijkheid. Blijf altijd je principes volgen en leer grenzen stellen aan anderen. Dit zorgt ervoor dat mensen jou serieus gaan nemen om wie je daadwerkelijk bent.

5. De angst om oud te worden, om je jeugd te verliezen, om af te takelen

Deze angst is ongegrond. Jeugd is een kwestie van innerlijke houding: ‘het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd!'

6. De angst voor de dood

Deze angst is vaak de basis van al deze angsten. We beseffen vaak niet dat doodangst de reden is dat we niet daadwerkelijk in het NU in alle rust kunnen leven. We leven gehaast, we willen alles in een rap tempo doen en we genieten ‘overcompenserend te overdreven’ van het leven, omdat we onbewust beseffen dat het allemaal snel over kan zijn. 

Deze gehaaste houding zorgt er juist voor dat je niet bewust en met aandacht geniet van het leven op dit moment. De angst om dood te gaan weerhoudt je om echt te gaan leven en is daarom erger dan het proces van doodgaan zelf! 

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl