#33 - Effectief solliciteren? Gebruik de lasso-methode voor echt resultaat!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Vandaag wil ik het hebben over effectief solliciteren! Hoe dat je dat?

Ik sprak gister tijdens een loopbaanevent een dame die 300 sollicitatiebrieven in één weekend eruit heeft gegooid! Daaruit rolde uiteindelijk zo’n 30 aanbieden van werkgevers waaruit ze kon kiezen!

Ik weet niet of dit echt waar was, maar ik nam het voor waar aan. De gedachte erachter is fascinerend!

Waarom één keer per week een sollicitatiebrief schrijven als je er ook vijftig kunt versturen? Iedere brief lijkt tenslotte een beetje op elkaar en je CV hoef je vaak niet of in mindere mate aan te passen. Tegenwoordig is het met LinkedIn 'eenvoudig solliciteren' helemaal geniaal. Je hoeft alleen je CV nog te versturen!

Het gaat erom als je effectief wilt solliciteren dat je aanbiedingen ‘spaart’ en goed checkt of er een match is! Dit betekent dat jij de werkgevers selecteert. Een heel belangrijk proces, want een verkeerde keuze van werkgever heeft invloed op je hele loopbaan (lees: leven). Solliciteer dus zorgvuldig en kijk of er een wederzijdse match is!

Een andere tip is: ga niet eerst vrijblijvend koffie drinken met een recruiter of met een oude kennis van je netwerk. Dat laatste om te checken of degene nog een baantje ergens voor je heeft. Die tijd is echt voorbij en je wilt toch aangenomen willen worden op je kwaliteiten! 

Wees direct en duidelijk. Je leeft nu en je wilt nu actie nemen en energie vrijmaken. Dit betekent schrijven, schrijven en schrijven. Zoveel mogelijk brieven eruit!  

Dit betekent schrijf elk kantoor aan die ongeveer doet wat jij wilt doen in je leven. Als je meerdere dingen in je leven wilt doen, stuur dan meerdere brieven naar meerdere soorten kantoren. Stuur gelijk een CV, brief en referenties mee. Op deze wijze bepaal jij als potentiële werknemer het ‘phrame’ en laat je direct zien wat jouw intenties en doelen zijn.

Ja, maar Guido. Komt dat niet te ‘needy’ of te onzeker over om zoveel sollicitatiebrieven eruit te gooien? Nee, neediness zit in je hoofd.

Als jij het niet needy vindt, vindt de potentiële werkgever dat ook niet: Jouw energie is de energie van de werkgevers. Wees dus niet bang om ‘massive action’ te ondernemen en zorgvuldig de werkgevers te selecteren. Neem er echt de tijd voor! Jij selecteert de werkgever en niet andersom!

Je kunt ook gerust werkgevers uittesten door te vragen of je één keer een dag mee kunt lopen. Dat zullen werkgevers alleen maar respecteren, omdat ze dan zien dat je kieskeurig bent. 

Laat ook vooral aan de potentiële werkgevers blijken dat je flink aan het solliciteren bent: solliciteren is en blijft een onderhandelingsspel!

Je stuurt op de wijze van solliciteren heel veel energie de wereld in en op een gegeven moment krijg je ontzettend veel energie terug (lees: aanbiedingen)!

En wees niet bang voor afwijzingen vanwege de vele brieven die je eruit stuurt. Deze maken je alleen maar sterker!

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Teacher, Life Coach and Political Influencer 

www.GuidoFox.nl