#214 - Geestelijk Misbruik door Narcistische & Borderline-Rages (Woede-Uitbarstingen)!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Dit artikel borduurt voort op de volgende artikelen:

#91 - Narcisme in Relaties! De Narcist ontmaskerd - de 25 Kenmerken van Narcisme binnen de ‘Liefdesrelatie’!

#77 - Borderline in Relaties: als alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen…

#181 - Borderline (Borderline Personality Disorder/BPS) en Behandeling/Genezing: is het mogelijk?

#182 - Borderline (BPS): zo herstel je van een relatie met een persoon met de borderline-persoonlijkheidsstoornis!

Narcistische & Borderline-Rages zijn gedragsuitingen van extreme en langdurige (psychotische) woede-uitbarstingen (hevige verwijten/langdurig doodzwijgen/geen rem/oude koeien/mug een olifant maken/schuldgevoel bezorgen/alles omdraaien/manipulatie) tegenover – vaak – de partner of zelfs de ex-partner, die eveneens fysiek, vijandig en agressief kunnen worden. De partner kan in zijn leven maar al te vaak zijn geconfronteerd met dit destructieve (boze) gedrag.

Het is vaak het eigen ongeluk van de desbetreffende persoon dat moet worden geventileerd naar de buitenwereld toe. Personen die zijn gediagnosticeerd met de Narcistische- of Borderline-Persoonlijkheidsstoornis (DMS IV) of hevige symptomen daarvan vertonen, zijn vaak erg ongelukkig met zichzelf. Dit uit zich in een extreem minderwaardigheidscomplex (gecompenseerd door een extreem superioriteitscomplex), diepe onzekerheidsgevoelens en een fors gevoel van innerlijke leegte/gespletenheid. Ze hebben – net als de slachtoffers – ook levensondersteuning nodig.

Het slachtoffer is vaak bij een rage overdonderd (wat was eigenlijk de aanleiding?) en weet zich niet zo goed raad met de situatie: toenadering zoeken naar de partner of diegene met rust laten? Het is de onberekenbaarheid die het geestelijk misbruik doet ontstaan – het eist zijn tol: wanneer zal diegene weer boos worden? – het constant op de hoede moeten zijn. Dit maakt een gezonde liefdesdynamiek uiteraard precair.

De persoon met (kenmerken van) Narcisme of Borderline zit vaak in het EGO – in de ANGST – waardoor bindingsproblematiek een vaak voorkomend bijverschijnsel is: bindingsangst, verlatingsangst (boos worden vanwege (onzekerheids)angst voor verlating), partners wegslaan voor vrijheid, levens(liefdes)angst > depressies/suïcidale gedachtes & acties.

Ik adviseer om op de korte termijn bij een rage direct de omgeving te verlaten en een paar uur de rust en de natuur op te zoeken (wandelen). De desbetreffende persoon is op dat moment niet voor rede vatbaar. Het heeft dus helemaal geen zin om (weer) in de drama-dynamiek te worden gezogen. Daarbij staat je eigen veiligheid natuurlijk voorop. Diegene moet zelf maar uiteindelijk tot het inzicht komen dat levensondersteuning geboden is, en dat is in mindere mate mogelijk als er steeds een ‘partner-redder’ optreedt (dramadriehoek).

Op de lange termijn: een afweging tussen liefde, werken aan zichzelf, veiligheid en (het (willen) creëren) van andere en meer kansen op de liefdesmarkt!

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl