#170 - Help! Mijn Man of Vrouw gaat Vreemd! Wat te doen!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Een regelrechte teleurstelling.

Er was al een verdenking.

En toen lekte het uit!

Je partner gaat vreemd met een ander.

Even voor de zekerheid.

Het gaat hier niet over het eenmalig vreemdgaan in een beschonken toestand na een avond stappen. Dat is nog enigszins te vergeven. Het gaat hier in dit artikel over stelselmatig vreemdgaan met één of meerdere contacten.

De belangrijkste emotionele pijnen

De belangrijkste emotionele pijn voor een vrouw bij vreemdgaan van de ander is dat het vertrouwen onderling – als 'liefdespartners' - is geschonden. Een trouwe verbinding was immers afgesproken. De partner blijkt zo niet meer te vertrouwen te zijn, en niet alleen maar ten aanzien van dit feit – maar ook in andere toezeggingen binnen de relatie. De ontrouw van de partner wordt door de vrouw geprojecteerd op het ‘totaalbeeld’ van de man in de relatie: zijn woorden kunnen niet meer worden vertrouwd.

De belangrijkste emotionele pijn voor de man bij vreemdgaan is dat evolutionair bezien de vrouw een kans op zwangerschap van een andere man door het vreemdgaan zo heeft ‘geaccepteerd’. Het kind kan dus van een ander zijn. De man kan deze gedraging van de vrouw opmerken als een regelrechte aanslag op zijn mannelijkheid, eer en trotsheid.

Een periode van bezinning

Deze emotionele pijnen zorgen ervoor dat een herstel van vertrouwen tussen partners uiterst moeizaam zal verlopen. Ik adviseer dan ook om na het uitkomen van het vreemdgaan een periode van rust en bezinning (zonder seksuele intimiteit) in te lassen, om zo de eerste emotionele schade goed te kunnen verwerken. De modus operandi van de ‘relatiestatus’ is door het vreemdgaan doorbroken en zal ook voor een tijd doorbroken moeten blijven – om later weer beter te kunnen helen.

Een periode van bezinning (met relatiecoaching) kan uitmonden dat de stellen het weer met elkaar willen proberen. Helaas bemerk ik uit de praktijk dat de meeste stellen de relatie in een monogame status hervatten, de relatie zo blijft ‘doorkabbelen’ en dan later alsnog strandt. Het vertrouwen is immers geschaad en het is erg moeilijk om het vertrouwen – en daardoor ook de liefdestroom – weer volledig te herstellen als tevoren.

Een creatieve oplossing

Een creatieve (spirituele) oplossing is om de relatiestatus van monogamie te doorbreken en een open relatievorm aan te gaan als de partners dat willen: gewoon even kijken hoe dat voelt. Zo krijgen beide partners de ruimte om emotioneel te kunnen herstellen, verder te kunnen ontplooien en tegelijkertijd kan men aanvoelen of er nog emotionele liefdevolle binding mogelijk is. Ik schreef er eerder het volgende artikel over: De Open Relatie - het taboe voorbij! De Do’s & Don’ts!

Later kan men alsnog besluiten om de relatie weer naar monogamie om te buigen - als het vertrouwen weer volledig na een flinke periode is hersteld.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Leader & Life Coach

www.GuidoFox.nl