#67 - ​Hoe om te gaan met een Breakup in de Liefde! De ACHT cruciale tips die je MOET weten!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Vandaag wil ik het graag hebben over breakups in de liefde!

Bijna iedereen – zeker van de jonge generaties – heeft weleens een breakup of een scheiding in zijn leven meegemaakt. Het kan zelfs één van de meest stressvolle, vervelendste en traumatische momenten van je leven zijn. Het lijkt net – op het moment dat jullie besluiten om de relatie te beëindigen – dat de wereld om je heen in elkaar stort. Het wordt duister en je innerlijke gevoelsleven is donker en grimmig. Je leeft in onzekerheid en gespannenheid en je hebt even geen idee meer hoe je toekomst eruit ziet.

In dit artikel geef ik je acht cruciale tips hoe om te gaan met een breakup, zodat jij weer snel en goed herstelt en je je levenspad met volle energie verder kunt vervolgen!

Tip 1: Maak gebruik van radiostilte na de breakup – tijdelijk geen contact meer met je ex en zijn of haar vriendengroep

Dit kan voor je gevoel heel erg rigoureus klinken en dat is het vaak ook, maar dit is toch de beste wijze om daadwerkelijk emotioneel los van elkaar te kunnen komen.

Jullie zijn beiden door het beleven van jullie relatie zo emotioneel verknocht aan elkaar geraakt, waardoor het lastig is om elkaar los te laten. En loslaten is het belangrijkste om weer verder te kunnen gaan met je leven.

In het proces van afscheid nemen van elkaar, gebeurt het vaak dat één of meerdere ex-partner(s) expres contactmomenten inlast om nog een beetje het gevoel te hebben bij elkaar te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie samenwoonden en dat één van de ex-partners nog steeds spullen in het huis heeft liggen en af en toe wat meeneemt.

Het komt ook voor dat ex-partners elkaar – na het beëindigen van de relatie – opbellen (vaak met een nutteloze reden) en zo nog vaak diepgaande gesprekken met elkaar voeren. Dit wordt binnen de relatiepsychologie ‘oversharing’ genoemd.

Het onderliggende motief van dit gedrag is dat het maar al te moeilijk is om daadwerkelijk afscheid van elkaar te nemen. 

Het afscheid wordt op deze wijze zo uitgesteld. Jullie zijn beiden ‘attached’ en een soort van ‘verslaafd’ (geweest) aan elkaar. Het afkicken van een ‘verslaving’ is - zoals jullie weten – erg lastig.

Het komt voor dat ex-partners nog seksueel contact met elkaar hebben na afloop van de breakup. Dit raad ik ten stelligste af, aangezien deze ‘seksuele verslaving’ je emotioneel blokkeert om weer door te gaan met je leven en andere mensen te ontmoeten.

Een ander aspect - dat in deze huidige tijd ook vaak voor relatiespanningen kan zorgen - is het gebruik van social media. Het is van belang om elkaar ook voor een bepaalde tijd van social media te verwijderen.

Elke foto die je ex post of het krijgen / geven van een like of hartje, kan 

A) zorgen voor verkeerde interpretaties bij de ex-partner en/of 

B) je weer herinnerd kunnen worden aan je ex – met al de gebeurtenissen die je met elkaar hebt beleefd

En weet je wat het opmerkelijke is en wellicht herken je dat ook bij jezelf: je herinnert vaak alleen de mooie momenten die jullie samen hadden en dit levert dus ook een vertekend beeld van de realiteit op.

Bij het zien van foto’s op social media van je ex-partner, komen hoogstwaarschijnlijk ook gevoelens van gemis en verlies weer boven water. Dit geldt voor jullie beiden – ieder van jullie heeft immers gevoelens voor elkaar gehad.

Het verwerkingsproces (vaak ook dezelfde kenmerken als een diep rouwproces) verloopt beter en sneller als je het contact met je ex per direct verbreekt. 

Het is net als een pleister op een wond: trek je die er heel snel vanaf dan is de pijn relatief snel over. Op het moment dat je de pleister heel langzaam van je huid aftrekt, duurt de pijn echter veel langer.

Een andere tip: probeer ook het contact met haar of zijn beste vrienden of gezamenlijke vriendengroep(en) op een lager pitje te zetten. Dit voorkomt dat jullie elkaar weer kunnen tegenkomen.

Bovendien is het vaak het geval dat op het moment dat jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan dat gezamenlijke vrienden of vriendengroepen door ex-partners worden geclaimd. Dit is het geval als de relatie met ruzie strandt (dit komt erg genoeg vaak voor). Dit is een paniekaanval van één of van beide partners om zo de broodnodige steun te zoeken van een groep.

Daarbij wordt deze handelswijze gebruikt om de ex-partner ‘zwart’ te maken en buitenspel te zetten. Paradoxaal betekent dit dat er nog steeds liefde in het spel is, aangezien teleurstelling / boosheid en liefde twee kanten van dezelfde medaille zijn.

Op het moment dat één van partners besluit om ruzies uit te lokken, kan dit ook nog steeds een uiting van de verslaving zijn aan contact met de ex-partner: waar ruzie is, is immers menigmaal contact met de ex-partner. Wees hier dus als ex-partner op bedacht en neem – ook al is er ruzie in het spel – afscheid van hem of haar.

Tip 2: Duik niet gelijk een reboundrelatie in

Ga absoluut geen reboundrelatie aan!

Niet alleen vanwege het feit dat je de ander weleens hard zou kunnen kwetsen (omdat diegene alleen het korter termijn doekje is voor het bloeden), maar ook om de reden dat het belangrijk is om de wonden te genezen en dat betekent daadwerkelijk de moed hebben om de wonden bloot te durven leggen.

Op het moment dat snel een nieuwe relatie wordt aangegaan, duidt dat vaak dat je je verslaving aan warmte en toenadering continueert met een nieuw persoon. Op deze wijze kunnen oude wonden niet genezen en – wat niet onbelangrijk is – is dat de oude (vaak desastreuze) relatiedynamiek zich weer voortborduurt in de nieuwe (rebound)relatie. Dit wil je pertinent weten te voorkomen.

Neem dus echt je geestelijke rust en ga op termijn even geen emotionele verbindingen aan.

Tip 3: Laat de meningen van je ex achterwege

Dit gebeurt veel.

Je geheugen is er debet aan.

Je gaat expres dingen in je leven doen waar je ex jou mee heeft gekwetst of waar je ex het er niet mee eens was. En naar anderen toe refereer je vaak daar naar.

Bijvoorbeeld (tegen een vriend):

‘Van mijn ex mocht ik nooit roken, maar nu doe ik het lekker wel! Wat kunnen vrouwen toch zeuren hé!’

Je gaat je leven dus inrichten naar de mening van je ex en zij of hem wordt op deze wijze dus impliciet een doel opzich. Deze handelswijze betekent dat je (paradoxaal) nog steeds niet emotioneel los bent gekomen van je ex.

Wees op deze psychologische reactie bij jezelf dus bedacht!

Tip 4: Besteed de tijd na de breakup aan bezinning, zelfontwikkeling en persoonlijke groei en zie de ex-relatie als een leerproces

In de periode na de breakup is het een gunstige tijd voor bezinning, zelfontwikkeling en persoonlijke groei.

Zoek eens uit wie je eigenlijk bent en wat je met je leven wil. Ook belangrijk is om na te denken wat voor partner je zou willen hebben in de toekomst. Zie deze periode als een kans om verder te groeien als persoon in het leven. Je hebt immers in deze periode veel tijd om daarin te investeren. Vergeet niet dat een relatie handenvol tijd en energie kan kosten.

Het is van belang om te beseffen dat mensen het over het algemeen lastig vinden om alleen te zijn en dit triggert bij hen ook de sterke behoefte aan een reboundrelatie. Durf deze periode van stilte en wellicht eenzaamheid te ondergaan. Je komt jezelf daardoor werkelijk tegen en dat is juist goed. Probeer de tijd na je breakup dus vooral alleen door te brengen. Alleen zijn en het een beetje saai hebben betekent vaak persoonlijke groei en vooruitgang.

Het is ook goed om terug te kijken naar de periode met je ex als een leerproces. Ik bemerk dat heel veel personen blijven hangen in schaamte-of schuldgevoelens over deze relatie:

‘Had ik maar zo en zo gehandeld, dan was het misschien nog aan geweest en waren we nu gelukkig’

Deze gedachten zijn niet bevorderlijk voor persoonlijke groei en herstel. 

Het is belangrijk om je eigen handelen binnen je ex-relatie – ook al was die niet even handig en goed – te plaatsen in de context van de tijd (re-contextualisatie):

Bijvoorbeeld: ‘Ik was nog zo jong en onervaren toen’

Op dat moment kan je je eigen gedrag rechtvaardigen en kunnen jouw schuld- of schaamtegevoelens verdwijnen of worden verminderd, zodat er werkelijk plaats kan worden gemaakt voor persoonlijke groei en een prachtige nieuwe (relatie)toekomst!

Tip 5: Vrij heerlijk met andere personen – maak gebruik van de natuurlijke genezende seksuele energiekrachten

Dit is een hele belangrijke.

Vooral vrouwen zijn vaak emotioneel gewond geraakt na afloop van een breakup of breakups en vinden het over het algemeen moeilijk en lastig om zich weer seksueel te openen naar andere mannen. Het verwerkingsproces kan bij sommige vrouwen zo wel twee jaar duren.

Ik adviseer om toch door de ‘zure appel’ heen te bijten en je seksueel weer open te gaan stellen (en het hoeft echt geen relatie met diegene te worden).

Seks is niets anders dan een ontspruitende vorm van liefde (spiritueel is het één, (tenzij je ervoor betaald)) en heeft – niet onbelangrijk – een genezende werking en kracht: lichamelijk contact is genezend van aard.

Daarbij is het goed voor je zelfvertrouwen en je kan ermee aanvoelen en uitvinden wat je werkelijk in de toekomst wil. Je krijgt ook gevoel voor verschillende (seksuele) energieën en je weet beter wat uiteindelijk bij je past.

Dus mannen en vrouwen: geniet van de liefde en het vrijen! Laat dus die energiekanalen stromen met seksuele genezende krachten!

Tip 6: Blijf kalm op het moment dat je je ex onverwachts weer voor het eerst na de breakup tegenkomt

Dit gaat natuurlijk een keer gebeuren. 

Je verwacht het op dát moment niet, maar dan opeens staat hij of zij weer voor je neus.  

Het beste om te doen is elkaar vriendelijk gedag te zeggen (en elkaar dus niet te vermijden of te negeren: dit komt echter vaak voor) en een luchtig praatje met elkaar aan te knopen.  

Wees erop bedacht dat onverwerkte emoties en gevoelens op dát moment bij jullie los kunnen komen, maar probeer toch het gesprek luchtig te houden en deze gevoelens niet te uiten.

Blijf kalm en rustig en neem vriendelijk na het korte gesprek afscheid. Dit is het beste advies dat ik je kan geven.

Ga dus niet allerlei dingen uit het verleden oplepelen of uitgebreide gesprekken voeren. Dit zou later – op het moment dat jullie beiden zijn hersteld van de relatie – wel weer kunnen. Voor die tijd is het verstandig om niet met elkaar af te spreken.

Tip 7: Geef je ex-relatie na de breakup geen 2de kans

Persoonlijk geloof ik niet in een tweede kans met een persoon, aangezien er in de tijd voorafgaande aan de breakup al zoveel tussen beiden is gebeurd en dit heeft het onderlinge vertrouwen zeer ernstig geschaad. Het vertrouwen is tussen jullie op een dieptepunt en dat komt nooit meer terug op het niveau in de tijd dat jullie verliefd op elkaar waren. In de praktijk zie ik merendeel van de 'tweede kans relaties' stranden. 

Het universum heeft al tekens aan jullie gegeven dat het eigenlijk verstandiger is om je verder te ontwikkelen in het leven zonder de ander. Ik zie relaties dan ook als ontwikkelingskansen en als één van beide personen zich niet meer kan ontwikkelen in de relatie, is het beter om de relatie te beëindigen.

Let op!

Vooral mannen die een tekort hebben aan seksueel contact na de beëindiging van de relatie zijn gevoelig om weer terug te keren naar hun ex vanwege dit aspect.

Dit kan en moet natuurlijk niet de beweegreden zijn om weer terug te keren naar je ex. Daarmee doe je haar niet alleen maar tekort maar ook jezelf. Wees altijd bedacht dat er meer vrouwen zijn in de wereld waarmee je fysiek goed contact kunt hebben.

Denk vanuit een overvloedsituatie en probeer je ex los te laten. Alleen als je haar emotioneel kan loslaten, kunnen andere personen pas op een gezonde wijze weer in je leven komen.

Tip 8: Ga de volgende liefdesrelatie pas aan als je werkelijk gelukkig bent met je jezelf, goed alleen kunt zijn en je huidige leef- en werksituatie op orde hebt

Op het moment dat je niet gelukkig met jezelf en je huidige leef- en werksituatie bent, trek jij hoogstwaarschijnlijk ook mensen aan die dat ook niet zijn. Daarmee is een ongelukkige liefdesrelatie snel geboren.

In het geval dat je daadwerkelijk je baan of je werk met volle overtuiging en passie doet en je heel gelukkig bent, kan er iemand – op een gezonde wijze – jou aanvullen en erbij komen in je leven. 

Hij of zij wordt dan een werkelijke aanvulling in plaats van een vervanging van je ex of een afhankelijke ‘need’!

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl