#53 - Last van het griepvirus? Zo genees je snel van je griep! Alles over griep in een notendop!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Vandaag wil ik het graag hebben over het griepvirus.

Iedere winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep – dus in Nederland is dat ongeveer 1.7 miljoen mensen die getroffen worden door het griepvirus. Dat is aardig wat! Het is daarom voor iedereen denk ik relevant om iets af te weten van griep! 

Even eerst spiritueel.

Volgens de spirituele literatuur is ziek zijn een teken dat je weerstand onvoldoende is om de ziekte te kunnen tegenhouden of snel te kunnen herstellen als de ziektesymptomen opkomen. Dit betekent dat je waarschijnlijk niet goed uitgerust bent of te weinig gezond eet. 

Kortom: je leven is niet in een gezonde balans. Pas dan ook je drukke schema aan naar een minder zwaar schema als je merkt dat je vaak ziek bent: dit is een teken van de natuur dat je het rustiger aan moet doen en negeer deze tekens dus niet! 

Wat is griep?

Griep is een snel optredende acute infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Na besmetting met het griepvirus kan het tussen de twee á zeven dagen duren voor je daadwerkelijk ziek wordt. Deze periode heet de incubatietijd. Gewoonlijk ontstaan de eerste griepsymptomen na twee á drie dagen na besmetting.

Wat zijn de symptomen van het griepvirus?

- Hoge koorts die binnen 12 uur kan oplopen tot 39°C of hoger

- Keelpijn / keelontsteking

- Bonzende hoofdpijn

- Hoesten en ophoesten van slijm

- Neusverkoudheid / niezen

- Verminderde eetlust

- Koude rillingen over het lichaam

- Slijmvliesontstekingen in neus-, keel- of bijholten en in de luchtpijp, bronchiën en de longen

- Vermoeid en slap gevoel

- Waterige ogen en wallen onder de ogen

- Spierpijn (over het hele lichaam) behoort tot de mogelijkheden

Wat is de duur van een gemiddelde griepaanval?

De meeste klachten verdwijnen na een week.

Maar let op!

Het vermoeide gevoel kan nog dagen tot zelfs weken aanblijven en ook de hoest kan nog enkele weken aanhouden. Griep duurt meestal een week, maar voordat iemand helemaal hersteld is, kan dat wel 3 weken duren.

Hieronder een grafiek over het verloop van griep!

Je krijgt dus eerst keelirritatie, daarna neusverkoudheid en daarna pas hoest en hoofdpijn (laatste niet genoemd in de grafiek). Deze ziekteprocessen kunnen uiteraard in elkaar overlopen.

Wanneer is het griepvirus besmettelijk?

Griep is besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen aanvangen tot en met 5 á 7 dagen daarna.

Hoe wordt het griepvirus overgedragen?

Het griepvirus verspreidt zich via kleine speekseldruppeltjes in de lucht en deze druppeltjes zijn zeer besmettelijk. Door deze besmette lucht in te ademen, kunnen de virussen doordringen in het ademhalingssysteem vanwaar ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Ook door direct contact (zoenen en een hand geven) en indirect contact (deurkruk, telefoon) is het griepvirus over te dragen.

Wat zijn de oplossingen voor het griepvirus?

- Werken aan je weerstand: hoe hoger je weerstand, hoe kleiner de kans dat het virus zich in je lichaam kan vermenigvuldigen

- Eet gezond en gevarieerd: voldoende groente en fruit

- Fruit is een uitstekende bron van vitaminen en antioxidanten. Vooral citroen, bosbessen en frambozen geven je immuunsysteem een extra boost

- Begin elke dag met verse citroensap in een glas water of een kop thee

- Kies bij voorkeur voor donkergroene groenten, zoals broccoli of boerenkool. Die zitten namelijk barstensvol vitamine C

- Vermijd stressvolle situaties

- Neem voldoende rust en slaap! Neem dan ook EXTRA rust en slaap dan normaal. Denk hierbij aan één of enkele middagdutjes om je lichaam eens flink rust te geven.

- Kom lichtjes in beweging - het liefst in de buitenlucht. Ga dus lichtjes wandelen of fietsen om lekker een frisse neus te halen en je bloed eens flink te laten doorstromen. Dit laatste is goed om de afvalstoffen af te kunnen voeren. 

- Drink 2 á 3 liter water of thee per dag om de afvalstoffen die je lichaam produceert af te laten voeren. Meer is altijd goed. 

- Neem (extra) vitamine C supplementen

- Was je handen regelmatig en blijf uit de buurt van mensen die kuchen en niezen

- Probeer zo min mogelijk via de neus in een zakdoek te snuiten om het lichaam te dwingen om zelf beide luchtwegen te openen of open te houden. Gebruik dus juist geen neusspray, omdat je het lichaam dan zelf geen intentie geeft tot genezing.

- Als je snuit, gebruik dan een papieren zakdoek die je uiteraard daarna weggooit en niet een stoffen zakdoek.

- Stop per direct met sporten en je werkzaamheden en neem voldoende bedrust. Ben hier heel rigoureus in, want hoe eerder je de lichamelijke negatieve reacties van je lichaam negeert, hoe langer het duurt voordat je beter bent. In plaats van 5 dagen griep, is de kans groot dat je nu in 3 dagen bent genezen. Hoe fijn is dat!

- Je lichaam heeft een groot energietekort, aangezien het lichaam al zijn energie nodig heeft om te vechten tegen het virus. Het is daarom belangrijk om goed te eten en te drinken als je ziek bent. Dit wordt echter vaak vergeten. We liggen braaf op bed, maar we vergeten om een goede maaltijd te bereiden en gezonde voedingsmiddelen te eten. Ik snap best dat je moe bent en chagrijnig omdat je ziek bent en daarom niet wilt koken, maar wat ik meestal doe als ik echt ziek ben: makkelijk onbeperkt sushi eten!

Het klinkt een beetje vreemd, maar de overlading met rijst (carbs), vis, vlees, soep (zout), (groene) groente, fruit, hete spijzen en producten, etc. zorgt ervoor dat je compleet bent geladen en dat je lichaam in ieder geval voldoende energie in zich heeft om het griepvirus te kunnen verslaan.

Interessante griepweetjes en nog meer oplossingen!

1. Niesdruppels blijven 20 minuten lang in de lucht zweven

Ventileer daarom voldoende. Zet regelmatig een raam open voor frisse lucht. Zet ook het slaapkamerraam ’s nachts op een klein kiertje. We krijgen het griepvirus niet doordat het te koud is, maar omdat we met zijn allen in de winter dicht tegenelkaar aan gaan zitten en juist te weinig ventileren

2. Je raakt gemiddeld 2000­-4000 keer per dag je gezicht aan

Blijf dus van je gezicht af! Virussen verspreiden zich gemakkelijk via je handen, naar je mond, ogen en neus en was dan ook regelmatig je handen!

Doe deze dingen dus maar even niet:

- geen handen schudden

- geen verjaardagszoenen!

- geen ziekenbezoekjes

- geen telefoon opnemen van een collega

- Maak ook je smartphone schoon, want deze is tien keer viezer dan je wc-bril!

- Maak je huis eens goed schoon en besteed aandacht aan de kranen, deurklinken, lichtknoppen, de trapleuning en niet te vergeten: je toetsenbord!

Succes met de tips en wees snel beter!

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Teacher, Life Coach and Political Influencer 

www.GuidoFox.nl