#197 - MATTEÜS 21:31 – Jezus van Nazareth: ‘Voorwaar, Ik zeg u, dat de tollenaars en de hoeren u voorgaan in het Koninkrijk Gods’

Hi GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Wat bedoelde Jezus met deze opmerking?

‘Voorwaar, Ik zeg u, dat de tollenaars en de hoeren u voorgaan – priesters – in het Koninkrijk Gods’

Het is belangrijk om allereerst te benoemen dat in deze tijd tollenaars en hoeren werden afgeschilderd als minderwaardige mensen, aangezien a) tollenaars – als belastinginners van het toenmalige Romeinse Rijk – te hoge bedragen vroegen aan de inwoners en deze in hun eigen zak staken (crimineel gedrag) en b) hoeren – zoals nu ook tegenwoordig – het huwelijk onder druk konden zetten (en daarmee de voorplanting/opvoeding).

Wat Jezus met deze opmerking bedoelde was dat criminelen (malafide tollenaars) en hoeren – vaak alleen en zelfstandig werkzaam – buiten de maatschappij staan en worden verafschuwd (even los van het morele karakter van de handelingen), waardoor ze in wezen vrij zijn gekomen van de ‘crowd en ego-conditioning van society’: een bepaalde rebelsheid is daarvoor inderdaad wel nodig.

Het ego van een tollenaar en een hoer wordt volledig afgebroken, aangezien (bijna) niemand diegene voor vol aanziet (lage maatschappelijke status) – terwijl priesters (en anderen) een hoge status in de maatschappij hebben of ernaar streven en het ego daarvan vaak sterk aanwezig is.

De tollenaars moesten altijd op hun hoede zijn voor aanvallen en benarde situaties, waardoor ze meer in het moment leefden (The Power of Now).

En hoeren hebben zoveel lichamelijk contact met verschillende mensen dat hun seksuele – en dus ook spirituele energie (omgezette seksuele levensenergie) – veel warmer en sterker is dan die, in het algemeen, van priesters.

De stap naar meditatie wordt eveneens eerder gemaakt als men veel (mentaal) geleden heeft:

‘Those the one who suffers the most reach the kingdom of heaven’ – Jesus Christ

Jezus had dus gelijk: tollenaars en hoeren gaan voor in het Koninkrijk van God!

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl