#302 - Borderline: Slachtoffers & Gedragsovernames!

Hi GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Ik schreef eerder de volgende blogs over Borderline (BPS persoonlijkheidsstoornis DSM IV):

1. #77 - Borderline in Relaties: als alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen…

2. #181 - Borderline (Borderline Personality Disorder/BPS) en Behandeling/Genezing: is het mogelijk?

3. #182 - Borderline (BPS): zo herstel je van een relatie met een persoon met de borderline-persoonlijkheidsstoornis!

4. #214 - Geestelijk Misbruik door Narcistische & Borderline-Rages (Woede-Uitbarstingen)!

5. #281 - Hoogbegaafdheid & Angstgevoelens + Misdiagnose Borderline/ADHD

6. #283 - Schematherapie en Borderline!

7. #284 - Transference-Focused Therapie en BPS!

Een relatie hebben of hebben gehad met een persoon met de BPS persoonlijkheidsstoornis is een vrij heftige levenservaring. Deze ervaring kan voor de lange termijn schade toebrengen aan de mentale gezondheid van de partner in kwestie. De partner is immers - soms zelfs jarenlang - blootgesteld geweest aan de toxische destructieve manipulerende handelwijzen van de partner met deze stoornis.

De partner met borderline-klachten heeft het slachtoffer stelselmatig uitgetest en op de proef gesteld (grillig), waardoor hevige vermoeidheidsklachten kunnen zijn ontstaan - die zelfs jarenlang kunnen aanhouden (terugdenken aan / ingeslepen angstreacties).

De partner heeft ook waarschijnlijk gaslighting toegepast, waardoor alles in de relatie werd omgedraaid en jij overal schuldig aan was en zo begon je hevig aan jezelf te twijfelen (heen-en-weer geslingerd). Dit kan op de lange termijn zorgen voor een vertekend zelfbeeld en een zeer laag zelfvertrouwen.

De partner heeft naar alle waarschijnlijkheid ook de sociale buitenwereld in een negatief daglicht geprobeerd te stellen (de familie, de wereld, andere mensen, vrienden, collega’s, etc.), waardoor deze angstwanen zich na de relatie bij het slachtoffer eveneens kunnen blijven voordoen. Dit kan resulteren in bindingsangst met nieuwe partners, maar ook het aangaan van sociale contacten of zelfs coachingstrajecten. Het zelfvertrouwen van het slachtoffer is zodanig aangetast dat hij of zij de buitenwereld maar moeilijk (blijvend) kan vertrouwen.

De partner heeft het slachtoffer tevens beïnvloed door alles maar te bagatelliseren (‘bijv: stel je niet zo aan, zo erg is het allemaal niet, jij bent gewoon heel gevoelig’), waardoor je zelfs je eigen slachtofferschap niet volledig onderkent – en zo kan je niet hier verder uitgroeien.

Een persoon met gediagnosticeerde borderline wordt niets voor niets benoemd in de DSM IV lijst van psychiatrische aandoeningen: neem dit absoluut serieus!

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl