#1 - Omgang met een Burn-Out!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

In dit artikel worden acht punten besproken om snel je burn-out klachten te kunnen verminderen of een burn-out zelfs te weten voorkomen!

1. Slaappatroon verbeteren

Slaap iedergeval genoeg: 8 á 9 uur per dag. 

Probeer ook overgangsfasen in te lassen. Voor het slapen gaan geen inspannende dingen meer te doen en bij het opstaan rustig wakker worden

2. Regelmatig en gezond eten

Spreekt voor zich, maar probeer tijdens het eten langzaam te eten en niets anders te doen dan eten (niet werken en eten tegelijkertijd bijvoorbeeld)

3. Regelmatig bewegen

Duursporten zijn bij uitstek geschikt: hardlopen, zwemmen, fietsen, wandelen of dansen. Bewegen is belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen en om het gelukshormoon endorfine binnen te krijgen.

4. Ontspanningsoefeningen

Spanningen oplossen en mentale rust teweegbrengen: massage nemen, rustige muziek luisteren en (geleide) meditatie-oefeningen.

5. Leuke dingen doen

Alles wat je als plezierige en ontspannende activiteit ervaart - gewoon doen!

6. Accu op tijd opladen en op tijd durven te stoppen 

Een timer kan iemand helpen om na elk uur werken een kwartiertje te lopen om geestelijk en fysiek te kunnen uitrusten.

7. Leer (zorgeloos) piekeren te structureren

Probeer piekeren en tobben in blokken te doen: nu maak ik tijd vrij voor piekeren! 

Wat helpt is het opschrijven van piekerthema’s. Dat schijnt vaak al een heilzame werking te hebben - omdat iemand woorden geeft aan zijn gevoel van onbehagen en iemand het zo 'van zich af kan schrijven'. Er komt overzicht in de gedachten die je hebt, prioriteiten worden zo gesteld en actiepunten worden geformuleerd.

8. Dagboek bijhouden

Je schrijft op hoe je je voelde gedurende de dag en welke leuke dingen je hebt gedaan: wat koste energie en wat leverde energie op.

Lange termijn oplossingen

Een burn-out heeft vaak een andere oorzaak dan men denkt: je bewandelt waarschijnlijk niet het levenspad dat werkelijk bij jou past. Stress en vermoeidheidsklachten zijn vaak een uiting van verzet tegen het huidige levenspad dat je bewandelt! 

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl