#78 - Onzekerheid: hoe kom je er spiritueel vanaf!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Vandaag wil ik het hebben over onzekerheid.

Ik krijg de laatste tijd in mijn coachingsessies veel vragen over onzekerheid: bijvoorbeeld onzekerheid in de liefde of onzekerheid om het podium te betreden (voor spreekbeurten of zingen).

Het is van belang om te beseffen dat veel mensen hun onzekerheid voor de buitenwereld weten te verbloemen door zich ‘stemverheffend en weglachend’ te overcompenseren naar de buitenwereld toe. Het is aan te raden dit gedrag pertinent te vermijden, omdat dit gedrag heel veel energie kost en de persoon zichzelf zo alleen maar verliest. De vraag is dus: hoe kan een persoon meer zekerder worden zonder steeds te hoeven overcompenseren? Daarvoor zijn vier oplossingen.

1) Investeer in kennis over jezelf en over het Zelf!

De eerste stap is om meer over jezelf te weten te komen. Dit kan door een persoonlijkheidsonderzoek of gesprekken te voeren met een coach. Op deze wijze krijgt een persoon een spiegel voorgeschoteld, zodat diegene ongeveer een beeld heeft over zichzelf.

Als een persoon een goed beeld heeft over zichzelf, is diegene al een stuk zekerder dan daarvoor: de persoon is niet meer zo afhankelijk van zijn sociale omgeving voor zijn eigenwaarde. De sociale omgeving heeft zo minder impact op de desbetreffende persoon. Dit versterkt zijn zelfvertrouwen.

Als de sociale omgeving van de desbetreffende persoon nog wel een grote invloed heeft, zal de persoon zich overmatig gaan aanpassen en wordt zo de relatie met het ‘IK’ verbroken en raakt diegene ook teleurgesteld in zijn eigen omgeving. De persoon past zich ‘overmatig’ aan en verliest zichzelf – met mogelijke psychologische gevolgen tot gevolg. De buitenwereld is heersende en de binnenwereld van de persoon raakt in gespletenheid.

We gaan nu een stuk dieper in de spiritualiteit.

Zelfkennis wordt in de spiritualiteit gezien als kennis over het Zelf – oftewel bekend zijn met de warmte en gloed van het Spirituele Hart (2 cm rechts van het midden van de borstkast). Een onzeker persoon kan veel zekerder worden als hij te allen tijde leert af te stemmen op dit hart. Op dat moment wordt de binnenwereld van de persoon geheeld en wordt deze belangrijker dan de invloed van de buitenwereld. Het afstemmen op het Spirituele Hart geeft een persoon vertrouwen, steun en genezing.

2) Wees bewust en omarm de onzekerheid!

De meeste mensen lopen dus weg van hun onzekerheid (en compenseren het), waardoor een oplossing ver te zoeken is. Het is zeer belangrijk om de onzekerheid te accepteren. Zo kan een onzeker persoon er pas aan werken. De verdrukking en overcompensatie zijn zo ten einde: de opgaande spiraal kan worden ingezet!

3) Stop met vergelijken!

Dit is een belangrijke in onze huidige wereld: stop met vergelijken!

Zeker onder invloed van de Facebooks en Instagrams van deze wereld vergelijken we met zijn allen wat af. We worden er vanzelf met zijn allen onzeker van. Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen alleen maar zijn ‘perfecte nieuws’ laat zien, terwijl dit niet het reële leven is van de desbetreffende persoon. Wees dus bedacht dat teleurstellingen nauwelijks worden gedeeld op social media. Daarbij: jij bent uniek! Jij bent een uniek persoon op deze aarde, waardoor vergelijken gewoon weinig zin heeft. Heb vertrouwen in jouw uniekheid en jouw bijbehorende krachten.

4) Leer de dood te omarmen!

Dit klinkt aardig rigoureus, maar als het besef er is dat een persoon toch sterft gaat diegene alles in een ander perspectief zien. De persoon gaat beginnen met leven: hij accepteert de dood – dus het leven! De buitenwereld doet er een stuk minder toe en de persoon zal een stuk zekerder worden. 

Het ego wil een persoon alleen maar geforceerd beschermen - hem behoeden voor de reacties van anderen en hij zal niets toelaten. Maar nu de persoon weet dat hij zal sterven en hij de dood kan omarmen, doet het ego er niet zo veel meer toe en zal hij meer toelaten. Vrijheid zal heersen en zelfvertrouwen zal rijzen!

Thanks for reading!

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life! 

Spiritual Teacher, Life Coach and Political Influencer

www.GuidoFox.nl