#152 - Schijndominantie als verdedigingsschild en als overcompensatie voor onderliggende onzekerheid!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Het komt vaak voor: iemand (uit de sociale omgeving) doet zich heel (verbaal en fysiek) dominant voor, wil overal zeer bij betrokken zijn en de stevige controle over ‘hetgeen’ te verkrijgen en/of te behouden. Daarbij is de persoonlijkheidsstructuur van diegene vaak afstandelijk, kil en kortaf. Tevens kan niemand het in diegene zijn bijzijn goed doen en faalangst kan – voor de omringende sociale omgeving – op de loer liggen. Bovendien is enige kritiek op deze persoon uit den boze, heeft de omgeving het gevoel dat ze tegen een muur aan het praten zijn – en niet met een echt (gevoelig) mens, en dat het gedrag - een soort van - schijn is.

Dit kunnen allemaal uitingen zijn van ‘schijndominantie’.

De desbetreffende persoon probeert op deze wijze zo zijn diepliggende minderwaardigheidscomplex te verdoezelen en/of zo zichzelf beter te kunnen beschermen – om niet meer emotioneel geraakt te kunnen worden. Degene werpt zodoende een ‘overcompenserend dominerend verdedigingsschild’ op.

Het kan een tijd duren voordat deze persoon ‘zachter’ zal kunnen gaan worden en het beste is om een één- op-één luchtig praatje met een dergelijk persoon aan te knopen over zijn gedrag – niet al te confronterend. Het kan immers gaan om een directe collega, iemand uit de hechte vriendenkring of wellicht – de liefdespartner.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl