#225 - Wat is een Trauma en hoe overkom je het? Traumaverwerking.

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Het is allereerst belangrijk voor het genezingsproces om te benoemen:

1) Je hebt de (of meerdere) traumatische ervaring(en)

2) Je hebt de mind-triggering vanuit deze traumatische ervaring(en)

Ik zal beide toelichten:

1)

  • In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van (irreële) angst, woede of eenzaamheid/isolement (vermijdingsacties) (UMC Utrecht), chronische stress/prikkelbaarheid (overlevingsmechanisme, emotieregulatie-problematiek (+ posttraumatische stress-stoornis)) en herbeleving (flashbacks) (GF).
  • Een trauma verbrijzelt iemands veilige aannames over de wereld om zich heen (Praktijk Parabel).

2)

  • De mind-triggering is de gevolgsproblematiek vanuit de oorspronkelijke wond van de trauma: iedere nieuwe situatie die lijkt op de traumatische ervaring roept bij de getraumatiseerde weer een reactie op.

Genezingsproces

1. Onderken de traumatische ervaring en loop er niet voor weg

Het is belangrijk om de traumatische gebeurtenis secuur te bespreken met een coach en de bijbehorende emoties te ventileren: niets mag onderdrukt blijven, alles naar de oppervlakte. Het kan immers zo zijn dat de getraumatiseerde nooit bij zijn of haar wond durft te komen en zo de traumatische ervaring gaat wegdrukken in zijn of haar leven: de wond gaat zo op termijn alleen maar stinken.

2. Ga dieper in op de emoties van de traumatische ervaring

Het is van belang om precies te weten welke emoties de getraumatiseerde heeft gevoeld tijdens de traumatische ervaring en welke emoties er via de mind-triggering worden opgeroepen bij nieuwe events: zijn deze in lijn met elkaar? Op deze wijze kunnen we irreële angsten onderscheppen en ze bij de getraumatiseerde bijsturen/ombuigen.

3. Mediteer op de traumatische ervaring

Ik doel hier niet op 10 minuten in de ochtend even mediteren, maar echt urenwerk op de gebeurtenis. Dit heet contemplatieve meditatie. Zo kan de gebeurtenis worden toegelaten in je (geestelijke) energiesysteem (je onderdrukt het niet) en kan je het verwerken: het is vasthouden en dan kunnen loslaten. Je zult eerst de traumatische ervaring met beide horens moeten vasthouden om deze vervolgens later weer te kunnen loslaten en te verwerken.

4. Ga na wat je hebt geleerd van de traumatische ervaring

Het kan zijn dat de traumatische ervaring eigenlijk iets heel positiefs in je leven heeft veroorzaakt: een bepaalde wilskracht, mensenkennis of dat je eindelijk aan jezelf ging werken. Hoe zou je leven eruit hebben gezien zonder deze traumatische gebeurtenis? Zie de traumatische ervaring dus als een boodschapper, hoe ridicuul dit ook op dit moment voor je kan klinken.

5. Ga rustig wennen aan situaties die lijken op de traumatische ervaring (koudwatervrees)

Loop – als voorbeeld – weer het bos in waar je op een nare manier bent aangesproken als vrouw. Haal diep adem en maak daar een praatje en kom erachter dat er ook fijne mensen op deze wereld rondlopen. Op deze wijze ga je weer in je kracht staan, omdat jij invloed gaat uitoefenen op de omgeving en niet meer andersom (de omgeving had invloed). Zo overkom je de traumatische ervaring.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl