#69 - Ontspruit het innerlijke Oshoaanse bewuste dier en word spiritueel gelukkig!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Vandaag wil ik het hebben over ons innerlijke dier. Wij zijn als mens ons lichaam, ons dier en onze dierlijke en lichamelijke behoeften gaan achterstellen en onderdrukken: de geest, de ratio zou alleen heilig zijn. Zo was de tweedeling geboren (Descartes) en spirituele éénheid moeilijk te vinden. De Franse filosoof Albert Camus had al een opvallende filosofische mening door de aardse geneugten voorop te stellen om zo voldoening uit het leven te kunnen halen. Osho komt daar nu bij met een diepere spirituele analyse.

Het dier in onszelf is verwaarloosd geraakt door het opgedrongen rationele mensbeeld vanaf de jeugd, waardoor er een spirituele gespletenheid in onze psyche is te onderkennen. Wij hebben vanaf klas drie van de basisschool tot en met ons werkende leven ons innerlijke dier onderdrukt en altijd de voorkeur gegeven aan ‘verstand boven gevoel’, ‘gevoelens onderdrukken en vooral niet tonen’ en altijd ‘beschaafde maniertjes voor de buitenwereld weten te verkondigen’. Zo zijn we onecht geworden door het leven in deze gespletenheid van dier en ‘rationele mens’.

De mens heeft zichzelf ook altijd superieur geacht tegenover het dier, maar paradoxaal genoeg is het juist het dier dat toegang kan geven tot het Goddelijke. Osho noemt de rustige starende kikker langs de vijver en het grazende en 'rustig voor zich uit starende' paard in de wei als voorbeelden van dieren die in een meditatieve toestand verkeren. Het dierenrijk kan natuurlijk weleens wreed zijn op momenten, maar is meestal meditatief van aard. Het dier is zo volgens hem heilig en vooral niet superieur ten opzichte van de mens. 

Een dier kan echter niet in vergelijking met de mens bewust worden: het dier is onbewust authentiek en echt. Het kan niet liegen en niet onecht zijn, omdat een dier er geen moraal op kan nahouden. Het dier kan zo ook nooit God worden. De mens echter wel, omdat het onbewuste dier in hem kan worden getransformeerd naar een bewust dier. De mens kan in tegenstelling tot een dier immers ontevreden zijn over zijn huidige staat van leven: een dier doet echter gewoon zijn ding en denkt niet na. 

De Boeddha was als een dier, met slechts één verschil: hij is net zo eenvoudig, zuiver en onschuldig als een dier maar toch niet als een dier, want hij is bewust. Alles wat hij doet is een bewuste keuze. Hij is waakzaam en bewust. De nieuwe mens is volgens Osho een bewust dier die zowel in staat is om van de aardse geneugten te genieten als van de serene innerlijke stilte. Religie (hogere graden bereiken van bewustwording) is volgens hem de oplossing voor deze gespletenheid. Het is de grootste revolutie van het menselijk bewustzijn, want alleen religie leidt naar een eenheid die hoger is dan het dier en de mens.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Teacher, Life Coach and Political Influencer

www.GuidoFox.nl